Jak rychle a chutně nasolit makrelu: jednoduché recepty na chutné ryby

Domácí nasolená makrela je obzvlášť křehká a chutná.

Nakládání makrel – recept / foto dom-eda.com

Nakládané makrely v domácích podmínkách – jednoduchá a chutná svačinka. K získání chutné nasolené makrely navíc potřebujete jen velmi málo času a jednoduchou sadu produktů.

Nakládané makrely „Express“

  • Makrela – 2 ks
  • Voda – 500 ml
  • Sůl – 2,25 lžíce.
  • Cukr – 1 lžička.
  • Zrnka černého pepře – 10 ks.
  • Bobkový list – 3 ks.

Přečtěte si takéChutné plněné brambory: jak připravit lahodný pokrm

Nejprve je třeba rozmrazit ryby. Odřízněte hlavu a ocas, dobře je opláchněte a odstraňte černé fólie. Makrelu nakrájejte na porcované kousky.

Předem byste se měli postarat také o slaný nálev. K tomu převařte 0,5 litru vody, vsypte sůl, cukr, přidejte pepř a bobkový list. Nechte vychladnout.

Rybu vložte do sklenice nebo do nádoby. Vše zalijte nálevem.

Již po 6-8 hodinách můžeme makrelu servírovat na stůl.

Makrela nasucho solená

  • Makrela (čerstvě zmrazená) – 0,7 kg
  • Neuodizovaná sůl – 1 polévková lžíce (bez sklíčka)
  • Bobkový list – 3 ks
  • Koření (na pikantní solení) – 1 lžička.

Rybu očistěte od vnitřku, odřízněte hlavu a ocas. Velmi důkladně je opláchněte.

Připravte si koření, bobkový list nalámejte na malé kousky. Vše smíchejte dohromady.

Rozložte potravinovou fólii nebo igelitový sáček.

Makrelu důkladně potřete směsí koření a nezapomeňte ji vložit dovnitř břicha. Nyní je třeba rybu velmi pevně zabalit a nenechat v ní žádný vzduch. Můžete ji také zabalit do ručníku a vložit na dno lednice.

Po 2-3 dnech si můžete pochutnat na lahodné makrele.

Pikantní makrela

  • Voda – 1 polévková lžíce.
  • Bobkový list – 3 ks.
  • Černý pepř (hrášek) – 5 ks.
  • Hřebíček – 3 ks
  • Koriandr – 10 g
  • Cukr – 1 polévková lžíce.
  • Sůl – 2 polévkové lžíce.
  • Makrela (mražená) – 1 ks.
  • Koření (hrášek) – 3 ks.

Rybu rozmrazíme, odřízneme přebytečné ploutve, vyjmeme vnitřek, odřízneme hlavu.

Přečtěte si takéLahodná omáčka s masem: jak připravit chutný pokrm

Do hrnce nalijte vodu a postavte na oheň, vložte najednou všechno koření a sůl, vařte 2 minuty. Nezapomeňte nálev vychladit.

Rybu vložte pevně do nádoby, aby neplavala. Solný nálev zcela vylijte, přikryjte víkem a dejte na 2 dny do chladu. Poté můžete makrelu servírovat na stůl.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: