Domácí nasolená makrela je obzvlášť křehká a chutná.
Nakládání makrel – recept / foto dom-eda.com
Nakládané makrely v domácích podmínkách – jednoduchá a chutná svačinka. K získání chutné nasolené makrely navíc potřebujete jen velmi málo času a jednoduchou sadu produktů.
Nakládané makrely „Express“
- Makrela – 2 ks
- Voda – 500 ml
- Sůl – 2,25 lžíce.
- Cukr – 1 lžička.
- Zrnka černého pepře – 10 ks.
- Bobkový list – 3 ks.
Přečtěte si takéChutné plněné brambory: jak připravit lahodný pokrm
Nejprve je třeba rozmrazit ryby. Odřízněte hlavu a ocas, dobře je opláchněte a odstraňte černé fólie. Makrelu nakrájejte na porcované kousky.
Předem byste se měli postarat také o slaný nálev. K tomu převařte 0,5 litru vody, vsypte sůl, cukr, přidejte pepř a bobkový list. Nechte vychladnout.
Rybu vložte do sklenice nebo do nádoby. Vše zalijte nálevem.
Již po 6-8 hodinách můžeme makrelu servírovat na stůl.
Makrela nasucho solená
- Makrela (čerstvě zmrazená) – 0,7 kg
- Neuodizovaná sůl – 1 polévková lžíce (bez sklíčka)
- Bobkový list – 3 ks
- Koření (na pikantní solení) – 1 lžička.
Rybu očistěte od vnitřku, odřízněte hlavu a ocas. Velmi důkladně je opláchněte.
Připravte si koření, bobkový list nalámejte na malé kousky. Vše smíchejte dohromady.
Rozložte potravinovou fólii nebo igelitový sáček.
Makrelu důkladně potřete směsí koření a nezapomeňte ji vložit dovnitř břicha. Nyní je třeba rybu velmi pevně zabalit a nenechat v ní žádný vzduch. Můžete ji také zabalit do ručníku a vložit na dno lednice.
Po 2-3 dnech si můžete pochutnat na lahodné makrele.
Pikantní makrela
- Voda – 1 polévková lžíce.
- Bobkový list – 3 ks.
- Černý pepř (hrášek) – 5 ks.
- Hřebíček – 3 ks
- Koriandr – 10 g
- Cukr – 1 polévková lžíce.
- Sůl – 2 polévkové lžíce.
- Makrela (mražená) – 1 ks.
- Koření (hrášek) – 3 ks.
Rybu rozmrazíme, odřízneme přebytečné ploutve, vyjmeme vnitřek, odřízneme hlavu.
Přečtěte si takéLahodná omáčka s masem: jak připravit chutný pokrm
Do hrnce nalijte vodu a postavte na oheň, vložte najednou všechno koření a sůl, vařte 2 minuty. Nezapomeňte nálev vychladit.
Rybu vložte pevně do nádoby, aby neplavala. Solný nálev zcela vylijte, přikryjte víkem a dejte na 2 dny do chladu. Poté můžete makrelu servírovat na stůl.