Těsto na lívance se nejčastěji připravuje z kefíru nebo mléka.
Nejlepší recepty na lívance / foto wikidata.org
Lívance získaly svůj název z latinského slova „oleum“, což znamená máslo. Jsou to tlusté placky z tekutého těsta smažené na pánvi. V ukrajinské kuchyni se lívance nejčastěji podávají se zakysanou smetanou nebo džemem.
Těsto na lívance se nejčastěji vyrábí z kefíru nebo mléka. Existují však i jiné recepty těsta na lívance. shromáždil ty nejzajímavější z nich.
Kefírové placky
Recept těsta na lívance na kefír je nejběžnější. K jeho přípravě budete potřebovat:
– 0,5 litru kefíru
– 2 šálky mouky
– 3 lžíce cukru
– po jedné čajové lžičce soli a jedlé sody
Chcete-li na kefíru připravit nadýchané lívance, přidejte do těsta 2 lžíce rostlinného oleje.
Jak připravit lívance
Smíchejte kefír se solí, cukrem a jedlou sodou. Postupně přidáváme mouku a mícháme, dokud směs nemá konzistenci zakysané smetany.
Na rozehřátý olej na pánvi (rostlinný nebo máslo podle chuti) lžící vlijeme vzniklé těsto. Lívance smažte několik minut z každé strany, dokud nezhnědnou.
Jak připravit lívance na kefíru – video
Video Kalnina Natalia
Bezvaječné palačinky na kyselém mléce
Často, když má hostitelka kyselé mléko, přichází na pomoc recept na lívance na kyselém mléce. K přípravě takového pokrmu budete potřebovat:
– 200 ml zakysaného mléka
– 1 šálek mouky
– 2,5 lžíce cukru
– Po ¼ čajové lžičce jedlé sody a soli
Připravte těsto podobně jako v předchozím receptu a smažte lívance.
Recept na mléčné lívance
Lahodný recept na lívance / foto Pojrem.ru
Na přípravu těsta s čerstvým mlékem budete potřebovat:
– 1 šálek mléka
– 1-1,5 šálku mouky
– 2-3 vejce
– 2 lžíce cukru
– ¼ lžičky jedlé sody
– špetka soli
Mouku prosejeme na síto. Oddělte žloutky od bílků. Přidáme 3 žloutky, sůl, cukr, jedlou sodu s octem a mléko. Dobře promíchejte. Bílky vyšleháme zvlášť mixérem do tuhé pěny. Poté je opatrně přidáme do těsta. Dobře promíchejte.
Rozpalte pánev, přidejte olej a smažte lívance několik minut z obou stran.
Lívance se zakysanou smetanou
Lívance na zakysané smetaně jsou nadýchané a křupavé. Na jejich přípravu budete potřebovat:
Přečtěte si takéDušené zelí: klasické a originální recepty
– 200 ml zakysané smetany
– 2 vejce
– 200 g mouky
– 2 lžíce cukru
– 0,5 lžičky jedlé sody
– špetka soli
Pro přípravu těsta je třeba vyšlehat vejce se solí a cukrem. Poté je smíchejte se zakysanou smetanou pokojové teploty. Postupně za stálého míchání přidáváme mouku. Aby byly palačinky nadýchané, nemělo by být těsto tekuté.
Do směsi přidáme jedlou sodu, rychle promícháme a těsto necháme 20 minut odležet.
Na pánev nalijte asi 0,5 cm rostlinného oleje a dobře ho rozehřejte. Lívance smažte na středním plameni s přiklopenou pokličkou. Lžící vyklopte těsto a přiklopte pokličkou. Asi po třech minutách lívance otočte, znovu přiklopte a smažte další tři minuty.
Lívance z nadýchaného droždí
Po přidání droždí jsou lívance nadýchané a křehké. K přípravě takového těsta budete potřebovat:
– 2 šálky mléka
– 1 slepičí vejce
– 3 hrnky mouky
– 1 lžíce rostlinného oleje
– Po 1 čajové lžičce soli a sušeného droždí
– 2 lžíce cukru
Do teplého mléka vmíchejte sušené droždí a nechte 15 minut stát. Poté do mléka přidáme rozšlehané vejce, lžíci másla, sůl a cukr. Postupně přidáváme směs mouky a mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota.
Vzniklé těsto nechte 1,5 hodiny na teplém místě. Pokud se na něm objeví bubliny, je těsto hotové. Lívance smažte na pánvi podobně jako v předchozím receptu.
Jablečné lívance
Palačinky s jablky / foto TSN
Palačinky s jablky – skvělý nápad na snídani nebo dezert. K jejich přípravě budete potřebovat:
Přečtěte si takéDort „Napoleon“: klasické a originální recepty
– 0,5 litru kefíru
– 2 vejce
– 2 šálky mouky
– 1 jablko
– 0,5 šálku cukru
– 0,5 čajové lžičky jedlé sody
– špetka soli
Pro přípravu lívanců s jablky je třeba rozšlehat vejce s cukrem, spojit s kefírem a osolit. Poté přidáme jedlou sodu, mouku a opět vše promícháme do homogenní konzistence.
Jablka nakrájíme na malé plátky nebo je nastrouháme.
Lžící dejte těsto na rozpálenou pánev s rostlinným olejem. Na povrch lívanců rychle položte jablka a lžící je přitlačte (můžete na ně nalít ještě trochu těsta). Jakmile spodní okraj lívanců zhnědne, lívance otočte a smažte je, dokud nejsou propečené.
Dříve uvedl, jak připravit křehké sušenky.