Jak připravit lívance: nejlepší recepty

Těsto na lívance se nejčastěji připravuje z kefíru nebo mléka.

Nejlepší recepty na lívance / foto wikidata.org

Lívance získaly svůj název z latinského slova „oleum“, což znamená máslo. Jsou to tlusté placky z tekutého těsta smažené na pánvi. V ukrajinské kuchyni se lívance nejčastěji podávají se zakysanou smetanou nebo džemem.

Těsto na lívance se nejčastěji vyrábí z kefíru nebo mléka. Existují však i jiné recepty těsta na lívance. shromáždil ty nejzajímavější z nich.

Kefírové placky

Recept těsta na lívance na kefír je nejběžnější. K jeho přípravě budete potřebovat:

– 0,5 litru kefíru

– 2 šálky mouky

– 3 lžíce cukru

– po jedné čajové lžičce soli a jedlé sody

Chcete-li na kefíru připravit nadýchané lívance, přidejte do těsta 2 lžíce rostlinného oleje.

Jak připravit lívance

Smíchejte kefír se solí, cukrem a jedlou sodou. Postupně přidáváme mouku a mícháme, dokud směs nemá konzistenci zakysané smetany.

Na rozehřátý olej na pánvi (rostlinný nebo máslo podle chuti) lžící vlijeme vzniklé těsto. Lívance smažte několik minut z každé strany, dokud nezhnědnou.

Jak připravit lívance na kefíru – video

Video Kalnina Natalia

Bezvaječné palačinky na kyselém mléce

Často, když má hostitelka kyselé mléko, přichází na pomoc recept na lívance na kyselém mléce. K přípravě takového pokrmu budete potřebovat:

– 200 ml zakysaného mléka

– 1 šálek mouky

– 2,5 lžíce cukru

– Po ¼ čajové lžičce jedlé sody a soli

Připravte těsto podobně jako v předchozím receptu a smažte lívance.

Recept na mléčné lívance

Recept na lívance / foto: Pojrem.ru

Lahodný recept na lívance / foto Pojrem.ru

Na přípravu těsta s čerstvým mlékem budete potřebovat:

– 1 šálek mléka

– 1-1,5 šálku mouky

– 2-3 vejce

– 2 lžíce cukru

– ¼ lžičky jedlé sody

– špetka soli

Mouku prosejeme na síto. Oddělte žloutky od bílků. Přidáme 3 žloutky, sůl, cukr, jedlou sodu s octem a mléko. Dobře promíchejte. Bílky vyšleháme zvlášť mixérem do tuhé pěny. Poté je opatrně přidáme do těsta. Dobře promíchejte.

Rozpalte pánev, přidejte olej a smažte lívance několik minut z obou stran.

Lívance se zakysanou smetanou

Lívance na zakysané smetaně jsou nadýchané a křupavé. Na jejich přípravu budete potřebovat:

Přečtěte si takéDušené zelí: klasické a originální recepty

– 200 ml zakysané smetany

– 2 vejce

– 200 g mouky

– 2 lžíce cukru

– 0,5 lžičky jedlé sody

– špetka soli

Pro přípravu těsta je třeba vyšlehat vejce se solí a cukrem. Poté je smíchejte se zakysanou smetanou pokojové teploty. Postupně za stálého míchání přidáváme mouku. Aby byly palačinky nadýchané, nemělo by být těsto tekuté.

Do směsi přidáme jedlou sodu, rychle promícháme a těsto necháme 20 minut odležet.

Na pánev nalijte asi 0,5 cm rostlinného oleje a dobře ho rozehřejte. Lívance smažte na středním plameni s přiklopenou pokličkou. Lžící vyklopte těsto a přiklopte pokličkou. Asi po třech minutách lívance otočte, znovu přiklopte a smažte další tři minuty.

Lívance z nadýchaného droždí

Po přidání droždí jsou lívance nadýchané a křehké. K přípravě takového těsta budete potřebovat:

– 2 šálky mléka

– 1 slepičí vejce

– 3 hrnky mouky

– 1 lžíce rostlinného oleje

– Po 1 čajové lžičce soli a sušeného droždí

– 2 lžíce cukru

Do teplého mléka vmíchejte sušené droždí a nechte 15 minut stát. Poté do mléka přidáme rozšlehané vejce, lžíci másla, sůl a cukr. Postupně přidáváme směs mouky a mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota.

Vzniklé těsto nechte 1,5 hodiny na teplém místě. Pokud se na něm objeví bubliny, je těsto hotové. Lívance smažte na pánvi podobně jako v předchozím receptu.

Jablečné lívance

Palačinky s jablky / foto TSN

Palačinky s jablky / foto TSN

Palačinky s jablky – skvělý nápad na snídani nebo dezert. K jejich přípravě budete potřebovat:

Přečtěte si takéDort „Napoleon“: klasické a originální recepty

– 0,5 litru kefíru

– 2 vejce

– 2 šálky mouky

– 1 jablko

– 0,5 šálku cukru

– 0,5 čajové lžičky jedlé sody

– špetka soli

Pro přípravu lívanců s jablky je třeba rozšlehat vejce s cukrem, spojit s kefírem a osolit. Poté přidáme jedlou sodu, mouku a opět vše promícháme do homogenní konzistence.

Jablka nakrájíme na malé plátky nebo je nastrouháme.

Lžící dejte těsto na rozpálenou pánev s rostlinným olejem. Na povrch lívanců rychle položte jablka a lžící je přitlačte (můžete na ně nalít ještě trochu těsta). Jakmile spodní okraj lívanců zhnědne, lívance otočte a smažte je, dokud nejsou propečené.

Dříve uvedl, jak připravit křehké sušenky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: