Sleď pod kožichem – klasické a originální recepty na novoroční salát

Sleď pod kožichem je jedním z nejoblíbenějších salátů na svátečním novoročním stole.

Sleď pod kožichem je známý sváteční salát sovětské kuchyně. Klasický recept obsahuje lehce osoleného sledě, vařenou zeleninu a vejce. Salát se ukládá ve vrstvách, které se potírají majonézou. Často zdobí sváteční stůl, ale zvláště oblíbený je Sleď pod kožichem na Silvestra. Tento pokrm se připravuje velmi jednoduše a z levných surovin a sní se během několika minut.

Klasický recept na sledě pod kožichem

Sleď pod kožichem klasický recept / foto depositphotos.com

  • Filet ze sledě obecného – 500 g.
  • Brambory – 5 ks.
  • Cibule – 1 ks
  • Mrkev – 3 ks
  • Vejce – 5 ks
  • Majonéza – 250 g.
  • Červená řepa – 4 ks.

Mrkev, brambory, červenou řepu a vejce uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a brambory vaříme 25 minut, vejce 10 minut. Červená řepa by se měla vařit 1 hodinu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme vroucí vodou. Sledě nakrájíme na stejné kousky. Brambory, mrkev a červenou řepu nastrouháme, vejce nakrájíme nadrobno.

Do široké ploché misky položíme na dno sledě, zarovnáme, potřeme majonézou. Na sledě položíme vrstvu mrkve, pak brambory a vejce. Každou vrstvu potřete majonézou. Navrch položíme vrstvu červené řepy, salát lehce osolíme a poslední vrstvu potřeme majonézou. Salát ozdobte bylinkami, vejci nebo cibulí. Nechte několik hodin v chladničce.

Sleď pod kožichem s jablkem

  • Filet ze sledě – 400 g.
  • Červená řepa – 100 g.
  • Brambory – 3 ks
  • Mrkev – 2 ks
  • Cibule – 1 ks
  • Jablko – 1 ks.
  • Slepičí vejce – 2 ks
  • Majonéza – 200 mg.
  • Sůl – podle chuti.
  • Cukr – 1 lžička.
  • Balzamikový ocet – 1 lžička.

Řepu, brambory, mrkev a vejce uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vejce nakrájejte nadrobno. Jablko, mrkev, brambory a červenou řepu nastrouháme. Nakrájejte cibuli, zalijte směsí cukru, balzamikového octa a soli a nechte několik minut marinovat. Marinádu slijte.

Rozložte salát: nejprve brambory, pak sledě, cibuli, mrkev, jablko a vejce. Každou vrstvu potřete majonézou. Poslední vrstvou je nastrouhaná červená řepa. Navrch namažeme majonézu a podle chuti ozdobíme. Salát nechte 2 hodiny odležet.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: