Sleď pod kožichem je jedním z nejoblíbenějších salátů na svátečním novoročním stole.
Sleď pod kožichem je známý sváteční salát sovětské kuchyně. Klasický recept obsahuje lehce osoleného sledě, vařenou zeleninu a vejce. Salát se ukládá ve vrstvách, které se potírají majonézou. Často zdobí sváteční stůl, ale zvláště oblíbený je Sleď pod kožichem na Silvestra. Tento pokrm se připravuje velmi jednoduše a z levných surovin a sní se během několika minut.
Klasický recept na sledě pod kožichem
Sleď pod kožichem klasický recept / foto depositphotos.com
- Filet ze sledě obecného – 500 g.
- Brambory – 5 ks.
- Cibule – 1 ks
- Mrkev – 3 ks
- Vejce – 5 ks
- Majonéza – 250 g.
- Červená řepa – 4 ks.
Mrkev, brambory, červenou řepu a vejce uvaříme a necháme vychladnout. Mrkev a brambory vaříme 25 minut, vejce 10 minut. Červená řepa by se měla vařit 1 hodinu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme vroucí vodou. Sledě nakrájíme na stejné kousky. Brambory, mrkev a červenou řepu nastrouháme, vejce nakrájíme nadrobno.
Do široké ploché misky položíme na dno sledě, zarovnáme, potřeme majonézou. Na sledě položíme vrstvu mrkve, pak brambory a vejce. Každou vrstvu potřete majonézou. Navrch položíme vrstvu červené řepy, salát lehce osolíme a poslední vrstvu potřeme majonézou. Salát ozdobte bylinkami, vejci nebo cibulí. Nechte několik hodin v chladničce.
Sleď pod kožichem s jablkem
- Filet ze sledě – 400 g.
- Červená řepa – 100 g.
- Brambory – 3 ks
- Mrkev – 2 ks
- Cibule – 1 ks
- Jablko – 1 ks.
- Slepičí vejce – 2 ks
- Majonéza – 200 mg.
- Sůl – podle chuti.
- Cukr – 1 lžička.
- Balzamikový ocet – 1 lžička.
Řepu, brambory, mrkev a vejce uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Vejce nakrájejte nadrobno. Jablko, mrkev, brambory a červenou řepu nastrouháme. Nakrájejte cibuli, zalijte směsí cukru, balzamikového octa a soli a nechte několik minut marinovat. Marinádu slijte.
Rozložte salát: nejprve brambory, pak sledě, cibuli, mrkev, jablko a vejce. Každou vrstvu potřete majonézou. Poslední vrstvou je nastrouhaná červená řepa. Navrch namažeme majonézu a podle chuti ozdobíme. Salát nechte 2 hodiny odležet.