Skořápka „odletí“ sama: co přidat do vody při vaření vajec

Řekneme vám, jak dlouho vařit vejce a co přidat do vody, kromě soli, abyste je snadno oloupali.

Jak snadno uvařit a oloupat vejce – life hacks / koláž , foto depositphotos.com

I když vejce před vložením do pánve omyjete, zalijete studenou vodou, uvaříte na časovači a poté je znovu naplníte studenou vodou, skořápky se mohou stále obtížně oddělovat od bílků. zjistil, jak snadné je loupat vejce za jakýchkoli podmínek.

Proč se vejce špatně loupou – netriviální důvody

Každá žena v domácnosti si může všimnout, že vejce se obtížně čistí, pokud je po uvaření zapomenete naplnit studenou vodou. Ale ukázalo se, že existuje mnohem více faktorů než jen teplota:

  • Příliš čerstvý produkt – každé vejce má pod skořápkou vzduchovou komůrku, která se ve vejcích, která ležela 1-2 týdny, rozšiřuje, když bílky uschnou. To se u čerstvějších produktů nestává, takže skořápky se hůře oddělují.
  • Nesprávná teplota vody – pokud vejce vložíte do studené vody, bílkovina se stočí a přilepí se na skořápku, která plní ochrannou funkci. To je důvod, proč je třeba vejce i vodu před vařením ohřát na pokojovou teplotu.
  • Vysoká teplota vajec – vejce musí před čištěním vychladnout, jinak skořápka přilepená k bílku začne po částech „opadávat“ nebo dokonce „pevně“ přilnout.
  • Uchovávání vajec v chladu – pokud jsou vaše vejce na spodní polici chladničky nebo mrazničky, pak extrémně nízká teplota přispívá k zmrazení a denaturaci bílkovin. Výrobek se pak nebude dobře čistit, bez ohledu na to, jak jste ho uvařili.

Užitečný životní hack – Abyste pochopili, jak rychle oloupat vařená vejce, zkuste tento proces zahájit od tupého konce produktu. Je tam vzduchová komora – čištění bude snazší, než kdybyste to udělali s ostrou (v tomto případě odstraňte skořápku spolu s proteinem).

Jak uvařit vejce pro snadné loupání – life hack

Zkušené hospodyňky nám prozradily, jak vejce správně uvařit a co přidat do vody, aby skořápky samy „odlétaly“. Ukázalo se, že sůl s tím vždy nepomůže – je lepší použít sodu:

  • vyjměte vejce z chladničky předem;
  • zahřejte je a vodu na pokojovou teplotu;
  • přidejte 0,5 lžičky sody;
  • Vejce mírně protřepeme, ponoříme do vody a vaříme.

Ujistěte se, že voda zakrývá vejce dvěma prsty a není příliš horká – jinak produkt popraská kvůli vysoké teplotě nebo nedostatku tekutiny.

Share to friends
Rating
( 20 assessment, average 2.8 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů
Comments number: 10
  1. Ivana

    :?

    1. Lubomír

      Super podvod

  2. Jose Armando

    Sůl do vody funguje, ještě ponechat po uvaření vejce v hodně studené vodě :smile:

  3. Standa

    Jediné co opravdu pomůže je hned po uvaření je dát do studené vody s kostkami ledu

  4. Martin

    Nepomáhá nic :grin:, včetně přidání octa nebo soli oři vaření. Jediné osvědčené je prudce zchladit ve studené vodě ;-)

  5. Vladimír M.

    Sodu doma nemáme a kvůli pár vajcům si ji kupovat nebudeme. Stejně děláme vajíčka hlavně na špeku.

    1. Ferenz

      Děkujeme za zbytečný komentář a tady máte klíčenku.

  6. Tomáš

    Vychlazené vejce načít na jednom konci i s blánou skořápky a do otvoru fouknout jako při vyfukování kraslic. Vzduch oddělí blánu, při držení skořápka sama v ruce popraská, nebát se zmáčknout a jde to skoro samo. Už se mi povedlo , že vejce ze skořápky vyjelo samo.

  7. Terka

    Nevím, soda je blbost, dokonale stačí sůl a trochu octa. Vajíčka normálně schladíte, usušíte a prasknete tak, že je poválíte na lince. Pak jen loupete tak že palcem hladíte. Jde to krásně dolů teď na vánoce to dost pomohlo. :idea:

  8. Martin

    Máme slepice Araukana, dávají zelená vejce. Loupání luxusní za každých okolností. At dam sůl, nebo nedám, vyndám z lednice normálně zaleju a vařím. Od ostatních slepic děláme hemenex :razz: tak hezký nový rok ;-)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: