Řekneme vám, jak dlouho vařit vejce a co přidat do vody, kromě soli, abyste je snadno oloupali.
Jak snadno uvařit a oloupat vejce – life hacks / koláž , foto depositphotos.com
I když vejce před vložením do pánve omyjete, zalijete studenou vodou, uvaříte na časovači a poté je znovu naplníte studenou vodou, skořápky se mohou stále obtížně oddělovat od bílků. zjistil, jak snadné je loupat vejce za jakýchkoli podmínek.
Proč se vejce špatně loupou – netriviální důvody
Každá žena v domácnosti si může všimnout, že vejce se obtížně čistí, pokud je po uvaření zapomenete naplnit studenou vodou. Ale ukázalo se, že existuje mnohem více faktorů než jen teplota:
- Příliš čerstvý produkt – každé vejce má pod skořápkou vzduchovou komůrku, která se ve vejcích, která ležela 1-2 týdny, rozšiřuje, když bílky uschnou. To se u čerstvějších produktů nestává, takže skořápky se hůře oddělují.
- Nesprávná teplota vody – pokud vejce vložíte do studené vody, bílkovina se stočí a přilepí se na skořápku, která plní ochrannou funkci. To je důvod, proč je třeba vejce i vodu před vařením ohřát na pokojovou teplotu.
- Vysoká teplota vajec – vejce musí před čištěním vychladnout, jinak skořápka přilepená k bílku začne po částech „opadávat“ nebo dokonce „pevně“ přilnout.
- Uchovávání vajec v chladu – pokud jsou vaše vejce na spodní polici chladničky nebo mrazničky, pak extrémně nízká teplota přispívá k zmrazení a denaturaci bílkovin. Výrobek se pak nebude dobře čistit, bez ohledu na to, jak jste ho uvařili.
Užitečný životní hack – Abyste pochopili, jak rychle oloupat vařená vejce, zkuste tento proces zahájit od tupého konce produktu. Je tam vzduchová komora – čištění bude snazší, než kdybyste to udělali s ostrou (v tomto případě odstraňte skořápku spolu s proteinem).
Jak uvařit vejce pro snadné loupání – life hack
Zkušené hospodyňky nám prozradily, jak vejce správně uvařit a co přidat do vody, aby skořápky samy „odlétaly“. Ukázalo se, že sůl s tím vždy nepomůže – je lepší použít sodu:
- vyjměte vejce z chladničky předem;
- zahřejte je a vodu na pokojovou teplotu;
- přidejte 0,5 lžičky sody;
- Vejce mírně protřepeme, ponoříme do vody a vaříme.
Ujistěte se, že voda zakrývá vejce dvěma prsty a není příliš horká – jinak produkt popraská kvůli vysoké teplotě nebo nedostatku tekutiny.
Super podvod
Sůl do vody funguje, ještě ponechat po uvaření vejce v hodně studené vodě
Jediné co opravdu pomůže je hned po uvaření je dát do studené vody s kostkami ledu
Nepomáhá nic :grin:, včetně přidání octa nebo soli oři vaření. Jediné osvědčené je prudce zchladit ve studené vodě
Sodu doma nemáme a kvůli pár vajcům si ji kupovat nebudeme. Stejně děláme vajíčka hlavně na špeku.
Děkujeme za zbytečný komentář a tady máte klíčenku.
Vychlazené vejce načít na jednom konci i s blánou skořápky a do otvoru fouknout jako při vyfukování kraslic. Vzduch oddělí blánu, při držení skořápka sama v ruce popraská, nebát se zmáčknout a jde to skoro samo. Už se mi povedlo , že vejce ze skořápky vyjelo samo.
Nevím, soda je blbost, dokonale stačí sůl a trochu octa. Vajíčka normálně schladíte, usušíte a prasknete tak, že je poválíte na lince. Pak jen loupete tak že palcem hladíte. Jde to krásně dolů teď na vánoce to dost pomohlo.
Máme slepice Araukana, dávají zelená vejce. Loupání luxusní za každých okolností. At dam sůl, nebo nedám, vyndám z lednice normálně zaleju a vařím. Od ostatních slepic děláme hemenex tak hezký nový rok