Ne každé sádlo je stejně užitečné – prozradíme vám, který výrobek je lepší odmítnout, abyste si „nevysloužili“ zdravotní problémy.
Které sádlo je nejškodlivější / foto depositphotos.com
Sádlo je oblíbený ukrajinský výrobek, který je téměř v každé ledničce. Dobře zasytí, může se skladovat roky a podle odborníků na výživu – sádlo je velmi užitečné. Ne všichni však jsou takoví. se dozvěděl, jaké sádlo a kdo může bez obav konzumovat a jaké je naopak zdraví škodlivé.
Sádlo je vrstva tuku, která obsahuje vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a je bohatá na selen. Přínosy sádla lze jen těžko přeceňovat: posiluje imunitu, odolává rakovině, chrání cévy před aterosklerózou, zlepšuje metabolismus a má dobré žlučopudné vlastnosti. Jak se však ukazuje, ne každé sádlo je stejně užitečné.
Co je škodlivé sádlo
Existují různé druhy sádla: syrové solené, uzené, vařené a smažené. Ze všech je k jídlu vhodné pouze syrové solené sádlo – po nasolení prakticky neztrácí své užitečné vlastnosti.
Sádlo z kýty:
Při vaření užitečné látky sádlo jednoduše „opustí“. Nejškodlivější je uzené sádlo a škvařené sádlo.. Takové zpracování ve výrobku tvoří zdraví škodlivé karcinogeny a jeho zneužíváním si můžete „vysloužit“ zánět slinivky břišní, zánět žlučníku, žlučové kameny a vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Proto lékaři doporučují smažené a uzené sádlo odmítnout nebo se jím alespoň nenechat unést. Ne každý však může jíst syrové solené sádlo.
V čem spočívá nebezpečí syrového sádla a kdo by ho neměl jíst
Syrové, ale solené sádlo může být pro zdraví některých lidí také nebezpečné. Lékaři jeho konzumaci nedoporučují:
- kvůli onemocnění jater;
- s onemocněním ledvin;
- s cholelitiázou;
- u pankreatitidy;
- u cholecystitidy;
- při poruchách metabolismu lipidů;
- u osob s nadváhou – lze použít pouze po individuální konzultaci s odborníkem na výživu.
Lékaři také varují, že byste neměli jíst staré žluté sádlo – může obsahovat karcinogeny a toxiny škodlivé pro organismus.
Nejužitečnější je nesolené syrové sádlo. Lze ho jíst každý den, ale v rozumné míře – 20-25 g, což jsou 1-2 kusy.
Dříve jsme si podrobně řekli, proč sádlo jíst a jaké jsou jeho výhody.