Cupcakes jsou neuvěřitelně chutné a jemné. Jsou skvělou lahůdkou pro hosty a zpestří běžný každodenní život rozmanitými chutěmi.
Nejchutnější cupcaky – recepty / foto: depositphotos.com
Neuvěřitelně drobivé, nadýchané, jemné, aromatické, stejně jako rozinky s kůrou – to vše lze říci o takových lahůdkách, jako jsou cupcaky.
Cupcakes jsou lahodné sladké pečivo vyrobené ze sušenkového nebo kynutého těsta. Pro obohacení chuti tohoto pečiva se do muffinů často přidávají rozinky, ořechy, marmeláda, kandované ovoce a sypou se moučkovým cukrem.
Navíc toto pečivo není vůbec náročné na přípravu a proces pečení zabere trochu času. Muffiny budou skvělým chutným doplňkem vašeho oblíbeného čaje nebo kávy.
Vzdušné košíčky s kefírem
- Mouka – 230 g mouky
- cukr – 150 g
- kefír – 130 ml
- máslo – 100 g
- vejce – 2 ks.
- prášek do pečiva – 10 g
- vanilkový cukr – 1 lžička.
- sůl – malá špetka
- rozinky (volitelně) – 100 g
- kůra z malého citronu (volitelně)
Vejce ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidejte rozpuštěné máslo (ne horké), kefír, rozinky a citronovou kůru. Vše dobře promíchejte.
V samostatné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a prosijeme do směsi vejce, kefíru a oleje. Dobře promíchejte.
Jak vyrobit lahodné a nadýchané košíčky / foto: depositphotos.com
Rozložíme do formiček (vyplníme asi do 3/4 objemu). Silikonové formy není třeba ničím mazat, ale ty hliníkové by se určitě měly mazat olejem a je lepší vložit další papírové formy.
Pečeme na 180°C do krásně zlatavé barvy, průměrně 30-35 minut. Připravenost zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo zápalkou. Vychladlé košíčky podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Jemné tvarohové muffiny s třešněmi
- Mouka – 200 g mouky
- prášek do pečiva na těsto – 5 g
- sůl – 0,5 lžičky.
- granulovaný cukr – 80 g
- tvaroh – 150 g
- mléko – 150 ml
- vejce – 2 ks.
- rostlinný olej – 60 ml
- třešeň – 150 g
V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
Tvaroh prohněteme a přidáme k němu mléko, vejce a máslo. Směs.
Smíchejte tekuté a suché části.
Do hotového těsta přidejte třešně a naaranžujte do formiček. Silikonové formy není nutné vymazávat. Košíčky pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut.
Brownie cupcakes (čokoládové)
- Mouka – 100 g mouky
- máslo – 180 g
- čokoláda – 100 g
- cukr – 200 g
- vejce – 4 ks.
- kakao – 40 g
- prášek do pečiva – 1 lžička.
Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, mírně zchladíme a lehce prošleháme mixérem. Přidejte cukr a znovu dobře prošlehejte.
Recepty na cupcaky pro každý vkus / foto: depositphotos.com
Poté po jednom přidávejte vejce a po každém minutu směs šlehejte.
Do samostatné nádoby prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva.
Smícháme suché a tekuté ingredience a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozetřeme do formiček (množství těsta počítáme na cca 12-14 malých košíčků). Košíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut.
Voňavé kořeněné košíčky
- Mouka – 300 g mouky
- olej – 150 ml (bez zápachu)
- vejce – 3 ks.
- cukr – 150 g
- zakysaná smetana – 50 g
- prášek do pečiva – 10 g
- suchý zázvor – 1,5 lžičky.
- skořice – 1 lžička.
- muškátový oříšek – 0,5 lžičky.
- jablka – 2-3 ks.
- krupice – 40 g
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme všechno koření a promícháme.
Vejce ušleháme s cukrem a za stálého šlehání postupně přidáváme olej. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Měli byste získat lehkou vzduchovou hmotu.
Přečtěte si takéJak vařit okroshku: recepty na vaši oblíbenou letní polévku: recepty na vaši oblíbenou letní polévku
Do suché hmoty přidejte polovinu olejové směsi a zakysanou smetanu. Míchejte lžící.
Poté přidejte zbytek směsi a míchejte do hladka. Není potřeba příliš hníst.
Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na malé kousky a smícháme s krupicí.
Do těsta přidejte jablka, promíchejte. Těsto rozdělte do forem na porce. Silikonové se nemusí ničím mazat, ty kovové je nejlepší mazat olejem.
Košíčky pečeme 25-30 minut na 180°C. Poté troubu vypněte a nechte je tam 7-10 minut. Vychladlé cupcakes poprášíme moučkovým cukrem a podáváme!