Jak vařit lilky na zimu v arménském stylu nebo podle jiného, neméně chutného receptu – zjistěte v materiálu .
Jak připravit lilky na zimu / depositphotos.com
Lilky jsou zařazeny do žebříčku nejoblíbenější zeleniny pro zimní konzervaci. Jsou všestranné a nenáročné na přípravu a na chladné období je zvládne připravit každá hospodyňka. vám řekne, jak udělat zimní salát z lilku, papriky a rajčat, a doporučí několik dalších různých kombinací.
Dříve jsme mluvili o tom, jak udělat nakládané cukety na zimu.
Lilky na zimu „Ogonyok“
- lilek – 1,5 kg;
- paprika – 350 g;
- rajčata – 350 g;
- chilli papričky – 2 ks;
- česnek – 7 stroužků;
- sůl – 1 lžička;
- cukr – 2 lžičky;
- ocet – 50 ml;
- rostlinný olej.
Lilek omyjte, nakrájejte na plátky o tloušťce 1 cm, posypte solí a zalijte studenou vodou tak, aby pokrývala zeleninu. Přikryjeme talířem a navrch položíme závaží. Po 10 minutách opečte lilky na pánvi s olejem do zlatova.
Česnek oloupejte, chilli papričku opláchněte a odstraňte stopku. Rajčata a papriku propasírujte mlýnkem na maso, nastrouhejte chilli a česnek. Veškerou nakrájenou zeleninu vložte do hrnce, přidejte sůl, cukr a rostlinný olej. Míchejte, dejte na mírný oheň a vařte 5-7 minut. Poté stáhněte ze sporáku, vložte lilky do hrnce a promíchejte. Lilky spolu s omáčkou přemístěte do sterilizovaných sklenic a přikryjte víčky.
Lilek na zimu s česnekem
- lilek – 5 kg;
- sůl – 200 g;
- voda – 5 l;
- rostlinný olej – 500 ml;
- ocet – 500 ml;
- česnek – 200 gr.
Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky nebo kostky. Do kastrůlku nalijeme vodu, osolíme, přidáme ocet a přidáme lilky. Vařte na mírném ohni 4-5 minut. Nakrájejte česnek, lehce smažte v rostlinném oleji a poté smíchejte s lilky v samostatné nádobě. Nakonec svačinu dejte do sklenic a srolujte.
Lilky na zimu s rajčaty
- lilek – 1 kg;
- rajčata – 1,5 kg;
- česnek – 1 hlava;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- rostlinný olej – 4 polévkové lžíce;
- sůl – 1 polévková lžíce;
- ocet – 1 polévková lžíce.
Rajčata omyjte, oloupejte a nechte projít mlýnkem na maso nebo mixérem. Rajčatovou hmotu vložte do hrnce a po varu vařte 10-15 minut. Poté přidejte na kostičky nakrájené lilky, stejně jako sůl, cukr a máslo. Znovu povařte 30 minut, přidejte ocet a nasekaný česnek. Nechte 5 minut připravit a nalijte do sklenic.
Korejský lilek s mrkví a cibulí
- lilek – 4 kg;
- mrkev – 1 kg;
- paprika – 1 kg;
- cibule – 1 kg;
- česnek – 100 gr;
- ocet – 2 polévkové lžíce;
- koření.
Lilek omyjeme, nakrájíme na proužky, osolíme a necháme hodinu v misce, poté zlehka orestujeme na rostlinném oleji. Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na půlkolečka a papriku nakrájíme na proužky. Veškerou zeleninu promícháme, přidáme nasekaný česnek, ocet a koření, necháme přes noc. Ráno přesnídávku znovu promícháme a dáme do sklenic.
Lilky s ořechy na zimu
- lilek – 1 kg;
- česnek – 100 gr;
- vlašské ořechy – 1 šálek;
- rostlinný olej – 0,5 šálku;
- petržel – 0,5 svazku;
- ocet – 3 polévkové lžíce;
- sůl – 1,5 lžičky;
- mletý černý pepř – 1,5 lžičky
Lilek omyjte, odstraňte stopku a zeleninu nakrájejte na plátky. Položte na plech, potřete rostlinným olejem a pečte v troubě 20-25 minut při 200 °C. Ořechy a bylinky jemně nasekejte nožem, česnek protlačte lisem. Přidáme sůl, pepř, ocet a promícháme. Umístěte omáčku a lilky ve vrstvách do sterilizované nádoby a poté srolujte víčka.