Medový dort je velmi chutný a aromatický dezert. Jeho jemné medovníky namočené ve svěží smetaně se jednoduše rozplývají v ústech.
Lahodný „Medový dort“ – jak vařit / foto: souspark.ru
„Medový dort“ je jedním z nejchutnějších a nejoblíbenějších dortů, které zbožňuje mnoho lidí, kteří mají chuť na sladké. A ne nadarmo – protože tento aromatický a uspokojující dezert překvapivě kombinuje tenké, jemné a šťavnaté medovníky se vzdušným a chutným krémem.
Tento koláč lze připravit buď se zakysanou smetanou nebo pudinkem. Kombinace medových tónů dortů, dokonalého svěžího pudinku nebo zakysané smetany nemůže nikoho nechat lhostejným.
„Medový dort“ s pudinkem
- Mouka – 4 polévkové lžíce. na těsto + 2 polévkové lžíce. l. na smetanu
- vejce – 4 ks. (2 na těsto + 2 na krém)
- med – 2 polévkové lžíce. lžíce
- margarín – 100 g
- cukr – 2 polévkové lžíce. (1 na těsto + 1 na krém)
- soda – 1 lžička.
- mléko – 1/2 l
- máslo – 100 g
V hrnci rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jedlou sodu (není třeba hasit octem). Přidejte med a margarín při pokojové teplotě.
Vše promíchejte, dejte na mírný oheň a za stálého míchání přiveďte do karamelově hnědé barvy (vařte až 7 minut).
Přečtěte si takéNejlepší recepty na cupcaky: jak vyrobit vzdušný a chutný dezert
Odstraňte z tepla, mírně ochlaďte, přidejte 4 polévkové lžíce. mouka. Uhněteme tuhé těsto.
Těsto rozdělíme na sedm částí, poté každou vyválíme na tenkou kůrku. Velmi vhodné je vyválet na pečicí papír. Ihned na pergamenu můžete dort nakrájet na kulatý plát a odřezky se pak stanou nádhernou ozdobou dortu.
Koláčky pečeme v předehřáté troubě na 180˚C.
Odřezky koláče důkladně osmahněte a poté je rozdrťte na homogenní drobky.
Příprava krému: Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme 2 litry. mouky, vylijeme mléko. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Po varu několik minut vařte, míchejte a vypněte oheň.
Pudink zchladíme, přidáme změklé máslo, ušleháme (promícháme) do hladka.
Sestavte a ozdobte dort. Dorty potřeme krémem, aby nebyly příliš mokré. Vršek a boky Medového dortu posypeme drobenkou.
Medový dort se zakysanou smetanou
- Máslo – 100 g
- med – 100-130 g
- cukr – 100-120 g
- soda – 1 lžička.
- vejce – 2 ks.
- mouka – 450 g
- zakysaná smetana 25-30% – 500 g
- cukr – 1 polévková lžíce.
Nejprve je třeba ve vodní lázni rozpustit máslo, cukr a med. Když se cukr rozpustí a vše se stane homogenním, bez vyjmutí z vodní lázně, přidejte lžičku sody a rychle promíchejte. Výsledkem je hustá a hustá pěna.
Odstraňte z vodní lázně a pokračujte v míchání, poté přidejte vejce – první jedno a rychle míchejte, poté druhé, stejným způsobem.
Nejlepší recepty na „Medovik“ / foto: depositphotos.com
Poté prosejeme mouku a vypracujeme těsto. Těsto je lepší dát na 30 minut do lednice nebo na 10-15 minut do mrazáku.
Těsto rozdělte na 9 stejných kousků a vyválejte na tenko, až průhledné, a vykrájejte na plát.
Koláčky pečte při teplotě 180-190˚C přesně 5 minut. Upečte všech 9 koláčů.
Příprava krému. Zakysanou smetanu vyšleháme se sklenicí cukru nebo moučkového cukru do krémova.
Sestavení medového dortu. Každý dort potřeme silnou vrstvou krému a na něj položíme další dort, a tak sestavíme celý dort.
Z odřezků děláme drobky (můžete to udělat v mixéru, jde to rukama). Celý dort posypte a nechte 6-7 hodin nakynout.
Líný „Zlato“
- Vejce – 4 ks.
- cukr – 1 polévková lžíce. l.
- med – 3 polévkové lžíce. l.
- soda – 1 lžička.
- mouka – 1,5 lžíce.
- zakysaná smetana – 400 ml
- práškový cukr – 0,5 lžíce.
Bílky vyšleháme s cukrem a postupně přidáme žloutky, med, hasenou sodu a mouku. Těsto by mělo vypadat jako hustá zakysaná smetana.
Nalijeme do vymazané formy a piškot pečeme půl hodiny při teplotě 170-180°C.
Lahodný a jemný „Medový dort“ – nejlepší recepty / foto: depositphotos.com
Hotová sušenka bude vysoká (asi 10 cm), nadýchaná a vzdušná. Nakrájíme na 5 dortových vrstev a potřeme smetanou ušlehanou z husté zakysané smetany a moučkového cukru. Do krému přidejte trochu rozinek a vlašských ořechů. Ozdobte jimi „Medový dort“, nechte koláčky nasáknout a můžete dezert podávat na stůl!
Vynikající „Medový dort“ s koňakem
- Cukr – 2 polévkové lžíce. (1 na těsto a 1 na krém) +130 g na sirup
- máslo – 100 g
- med – 2 polévkové lžíce. l.
- vejce – 3 ks.
- soda – 1 lžička.
- mouka – 4 polévkové lžíce.
- zakysaná smetana
- voda – 120 ml
- koňak – 2 polévkové lžíce. l.
Ve vodní lázni rozpustíme cukr, máslo a med. Vejce a jedlou sodu rozšlehejte zvlášť, nalijte do máslové směsi, poté pánev sejměte z plotny a rychle vypracujte těsto, přidejte mouku.
Přečtěte si takéNejchutnější tvarohový kastrol – jak vařit
Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vyválejte kulatý koláč, poté pečte při 200°C 7-10 minut.
Okraje teplých koláčků zarovnejte a namočte je tímto sirupem: smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu, zchlaďte a přidejte koňak.
Vyšleháme zakysanou smetanu s cukrem na krém.
Dorty položíme na sebe a potřeme krémem. Vršek a boky „Medoviku“ namažte krémem a posypte drobenkou ze sušenek a poté dort ozdobte oříšky, čokoládou nebo marmeládou podle chuti.