Sýr je nejen chutná svačina, je to také velmi zdravý produkt, ale ne všechny druhy jsou dostupné.
Stojí za to zvážit výhody a poškození sýra / fotografie depositphotos.com
Je známo, že mléčné výrobky jsou velmi zdravé. Zvláštní pozornost si zaslouží sýry, mohou být tvrdé, měkké, s plísní i bez, slané a pikantní, aromatické a ne tolik. Mnoho lidí však neví, který sýr je pro zdraví nejlepší – druhů tohoto produktu je tolik, že je velmi snadné se splést.
Experti Healthline nám řekli, který sýr je nejzdravější a nejdietnější. Ukázalo se, že mezi mnoha druhy si můžete vybrat skutečnou „vitamínovou bombu“.
Jaký sýr je nejlepší koupit – 7 nejzdravějších druhů
mozzarella. Tento druh měkkého bílého sýra bohatého na vlhkost je považován za jeden z nejzdravějších. Vyrábí se z kravského mléka, nejdražší mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Při 28 gr. tohoto sýra najdete 6% denní hodnoty Sodíku, 11% denní hodnoty vápníku, 6 gr. bílkovin a stejné množství tuku, stejně jako 1 gr. sacharidy. Mozzarella obsahuje speciální probiotika, která zlepšují funkci střev, zvyšují imunitu a snižují záněty v těle.
Modrý sýr. Ne každý má rád chuť a vůni tohoto sýra, ale gurmáni ho mají velmi rádi. Tento druh sýra je bohatý na vápník, je velmi dobrý pro kosti a bojuje s riziky rozvoje osteoporózy. 28 gramů modrého sýra obsahuje 12 % denní hodnoty vápníku, 14 % denní hodnoty sodíku, 8 gramů. tuk, 6 gr. bílkovin a 1 gram sacharidů.
Feta. Tento druh sýra se často přidává do salátů. Jemná, slaná, bílá a velmi jemná – přesně taková je feta. Tento sýr je užitečný pro ty, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje speciální kyselinu, která je zodpovědná za boj s tukem. 28 gramů fety vám dodá 14 % denní hodnoty sodíku, 11 % denní hodnoty vápníku, 4 gramy bílkovin, 6 gramů. – tuk a 1 gr. sacharidy.
Tvaroh. Jemný a sněhově bílý druh sýra, který zná snad každý člověk. Mnoho lidí neví, ale tvaroh je bohatý na bílkoviny a sodík, což vám pomáhá zhubnout. Pokud jste ještě nepochopili, který sýr je považován za nejzdravější, pak je před vámi odpověď. 110 gr. tvaroh obsahuje 15 % denní hodnoty sodíku, 9 % vápníku. Tato porce obsahuje 12 zrnek bílkovin, 5 gramů. sacharidy a 3 gramy tuku.
Ricotta. Tato náplň, často nazývaná „odlehčená verze“ tvarohu, je bohatá na aminokyseliny a bojuje proti cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku. Na 124 gr. ricotta obsahuje 20 % denní dávky vápníku, 6 % denní dávky sodíku, 13 g. tuku, stejně jako 9 gramů bílkovin a sacharidů.
parmazán. Tento pevný a chutný sýr je bohatý na živiny, dobrý pro kosti a mohou ho konzumovat lidé, kteří netolerují potraviny, které obsahují příliš mnoho laktózy. 28 gramů parmezánu obsahuje 26 % denní hodnoty vápníku, 15 % denní dávky sodíku, 10 g. bílkovin, stejně jako 7 g. tuku a 1 gr. sacharidy.
Čedar. Tento druh sýra je považován za jeden z nejoblíbenějších. Pevný a bohatý na chuť, čedar je bohatý na vitamín K, který je skvělý pro vaše srdce. Tento sýr pomáhá bojovat proti zablokování žil a tepen. 28 gramů čedaru obsahuje 15 % denní hodnoty vápníku, 8 % denní hodnoty sodíku a 9 gramů. tuk, 7 gr. bílkoviny a 1 gr. sacharidy.
Při výběru z mnoha druhů tohoto mléčného výrobku navíc zvažte, který sýr je nejkvalitnější. Smetanový sýr mascarpone, stejně jako parmezán a mozzarella, jsou považovány za neméně zdravé, ale za nejkvalitnější.
Které sýry jsou škodlivé?
A pokud je hodně zdravých druhů sýrů, tak jen jeden je nejškodlivější. Odborníci radí nejíst často tavený sýr. Obsahuje příliš mnoho látek, které negativně ovlivňují činnost srdce. Navíc v obchodech málokdy najdete tavený sýr s dobrým složením, výrobci do tohoto produktu příliš často přidávají spoustu chemikálií.
Kolik sýra můžete sníst bez újmy na zdraví?
S vědomím, že sýr je bohatý na vitamíny a vápník, se mnoho lidí mylně domnívá, že toho musí jíst hodně. Nicméně stojí za to zvážit výhody a poškození sýra. Jde o to, že přebytek vápníku nebo sodíku není prospěšný. Denně byste proto neměli sníst více než 40–50 gramů jakéhokoli druhu sýra. Jedinou výjimkou je tvaroh, toho můžete sníst více. Odborníci nazývají denní příjem tvarohu malou porcí (cca 200-250 gramů).