Málokterá hospodyňka ví, co se dá vařit na hliníkové pánvi a co absolutně ne.
K přípravě jídla je třeba vybrat správná jídla / koláž , foto depositphotos.com
Hliníkové nádobí ze SSSR se stále nachází v kuchyních mnoha lidí – za prvé proto, že je odolné, a za druhé, protože je vhodné vařit v něm jídlo. Mnoho lidí si myslí, že materiál je zcela nedůležitý, ale marně vám řekne, co nemůžete vařit v hliníkovém nádobí a z jakého důvodu.
Proč nemůžete vařit v hliníkovém nádobí
Nádobí vyrobené z tohoto materiálu se v 21. století používá v domácnosti poměrně často. Je lehký, odolný a má dobrou tepelnou vodivost. Kromě výhod však existují i nevýhody, proto je důležité vědět, co hliník při zahřívání vyzařuje a jaké nebezpečí představuje jídlo vařené na hliníkové pánvi.
Je známo, že při vysokých teplotách kov interaguje s kyslíkem. Při zahřívání dochází k reakcím se sírou, fosforem, dusíkem, uhlíkem a jódem. Hliníková pánev může z kyselých potravin ztmavnout, což změní jak vzhled nádobí, tak chuť pokrmu.
Co nedělat v hliníkovém nádobí
V hliníkových pánvích je přísně zakázáno vařit jakákoli jídla, která obsahují kyselé potraviny – citrony, rajčata, ocet nebo šťovík. V souladu s tím seznam věcí, které nelze vařit v hliníkovém nádobí, zahrnuje:
- boršč;
- zelná polévka;
- rajská polévka;
- jiná jídla s rajčaty;
- solené ryby;
- pokrmy s řepou;
- kompoty;
- džem;
- kyselé omáčky;
- marinády;
- mléko.
Také mladé matky by měly vědět, zda je možné vařit jídlo pro dítě nebo ohřívat dětskou stravu v hliníkovém nádobí. Bohužel ne – při vaření se 1-2 gramy hliníku smíchají s jídlem a mohou se ukládat v játrech, což je pro dítě zcela zbytečné.
Je možné vařit želé maso na hliníkové pánvi?
Pokud jde o to, zda je možné vařit maso na hliníkové pánvi nebo vařit jídlo, které neobsahuje kyselé potraviny, je zde vše bezpečné. Můžete snadno vařit vývary na bázi masa a ryb a knedlíků. Bez pohnutí svědomí je také dovoleno vařit těstoviny na hliníkové pánvi a připravovat pokrmy z brambor, cukety a lilku.
Je možné vařit vejce v hliníkové pánvi? Samozřejmě ano, protože vejce jsou bílkoviny, nejsou tam žádné kyseliny. Navíc vajíčka po uvaření oloupete, a i když na skořápce nějaký hliník zůstane, skončí v koši. Navíc můžete vařit vodu v hliníkovém nádobí bez obav o své zdraví.