Nemůžete v nich skladovat polévku ani vařit jídlo: tyto pánve používá téměř každý

Málokterá hospodyňka ví, co se dá vařit na hliníkové pánvi a co absolutně ne.

K přípravě jídla je třeba vybrat správná jídla / koláž , foto depositphotos.com

Hliníkové nádobí ze SSSR se stále nachází v kuchyních mnoha lidí – za prvé proto, že je odolné, a za druhé, protože je vhodné vařit v něm jídlo. Mnoho lidí si myslí, že materiál je zcela nedůležitý, ale marně vám řekne, co nemůžete vařit v hliníkovém nádobí a z jakého důvodu.

Proč nemůžete vařit v hliníkovém nádobí

Nádobí vyrobené z tohoto materiálu se v 21. století používá v domácnosti poměrně často. Je lehký, odolný a má dobrou tepelnou vodivost. Kromě výhod však existují i ​​nevýhody, proto je důležité vědět, co hliník při zahřívání vyzařuje a jaké nebezpečí představuje jídlo vařené na hliníkové pánvi.

Je známo, že při vysokých teplotách kov interaguje s kyslíkem. Při zahřívání dochází k reakcím se sírou, fosforem, dusíkem, uhlíkem a jódem. Hliníková pánev může z kyselých potravin ztmavnout, což změní jak vzhled nádobí, tak chuť pokrmu.

Co nedělat v hliníkovém nádobí

V hliníkových pánvích je přísně zakázáno vařit jakákoli jídla, která obsahují kyselé potraviny – citrony, rajčata, ocet nebo šťovík. V souladu s tím seznam věcí, které nelze vařit v hliníkovém nádobí, zahrnuje:

  • boršč;
  • zelná polévka;
  • rajská polévka;
  • jiná jídla s rajčaty;
  • solené ryby;
  • pokrmy s řepou;
  • kompoty;
  • džem;
  • kyselé omáčky;
  • marinády;
  • mléko.

Také mladé matky by měly vědět, zda je možné vařit jídlo pro dítě nebo ohřívat dětskou stravu v hliníkovém nádobí. Bohužel ne – při vaření se 1-2 gramy hliníku smíchají s jídlem a mohou se ukládat v játrech, což je pro dítě zcela zbytečné.

Je možné vařit želé maso na hliníkové pánvi?

Pokud jde o to, zda je možné vařit maso na hliníkové pánvi nebo vařit jídlo, které neobsahuje kyselé potraviny, je zde vše bezpečné. Můžete snadno vařit vývary na bázi masa a ryb a knedlíků. Bez pohnutí svědomí je také dovoleno vařit těstoviny na hliníkové pánvi a připravovat pokrmy z brambor, cukety a lilku.

Je možné vařit vejce v hliníkové pánvi? Samozřejmě ano, protože vejce jsou bílkoviny, nejsou tam žádné kyseliny. Navíc vajíčka po uvaření oloupete, a i když na skořápce nějaký hliník zůstane, skončí v koši. Navíc můžete vařit vodu v hliníkovém nádobí bez obav o své zdraví.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: