Pistácie jsou jediným ořechem, který obsahuje hodně luteinu, prospěšné sloučeniny, která se hromadí v sítnici a tvoří tento ochranný pigment.
Proč jsou pistácie dobré pro tělo / koláž: Glavred, foto: depositphotos.com, Pixabay
Naučíte se:
- Vědecký experiment o výhodách pistácií
- Denní hodnota pistácií pro člověka
Denní konzumace pistácií může zabránit problémům se zrakem souvisejícím s věkem posílením ochranných látek v sítnici. Myslí si to vědci z Tufts University, píše StudyFinds.
O výhodách pistácií hovořil také autor kanálu YouTube „Doctor Andrey Sorokin“.
Zjistili, že dospělí, kteří jedli pouhé dvě unce (1 unce je asi 28,35 gramu) pistácií denně po dobu 12 týdnů, měli výrazně zlepšené zdraví očí ve srovnání s těmi, kteří jedli svou obvyklou stravu. Studie měřila speciální ochranný makulární pigment v sítnici, což je vrstva citlivá na světlo v zadní části oka, která je kritická pro vidění.
Tento pigment působí jako vnitřní sluneční brýle pro oči. Pomáhá odfiltrovat škodlivé modré světlo a chránit sítnici před poškozením, které může vést k věkem podmíněné makulární degeneraci (AMD), jedné z hlavních příčin ztráty zraku u starších dospělých.
Pistácie jsou jediným ořechem, který obsahuje hodně luteinu, prospěšné sloučeniny, která se hromadí v sítnici a tvoří tento ochranný pigment. Zelená listová zelenina obsahuje také hodně luteinu, ale přirozený obsah tuku v pistáciích pomáhá tělu tuto látku vstřebávat efektivněji.
Studie se zúčastnilo 36 zdravých lidí ve věku 40-70 let, kteří konzumovali potraviny obsahující lutein. Polovina účastníků přidala do své stravy dvě unce nesolených pistácií, zatímco druhá polovina jedla jako obvykle.
Po šesti týdnech skupina, která konzumovala pistácie, vykázala znatelné zlepšení hladiny makulárního pigmentu a tyto výhody byly zachovány až do konce 12týdenní studie. Kontrolní skupina přitom nevykazovala významné změny.
„Naše výsledky naznačují, že pistácie nejsou jen výživnou potravinou, ale mohou také poskytnout významné výhody pro zdraví očí,“ řekla klinická neuropsycholožka a hlavní autorka studie Tammy Scottová.
Dvě unce pistácií jsou asi dvě hrsti nebo 50-100 jader. Pistácie mají také další nutriční výhody, včetně zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.
Podívejte se na video o výhodách pistácií.
Pokud zaznamenáte chybu, vyberte požadovaný text a stiskněte Ctrl+Enter, abyste ji nahlásili editorům.