Vánoční kutya: klasický recept


Foto: z otevřených zdrojů Zvláštností přípravy kuti je, že musí být sladké

Kutya je hlavním jídlem vánočního stolu ukrajinské rodiny. Zvláštností přípravy kuti je, že musí být sladké. Připravuje se z vařených pšeničných zrn, ochucených rozinkami, medem a mákem.

Recept

Ingredience:

  • pšenice 1 šálek
  • mák 100 g
  • rozinky bez semínek 150 g
  • med 3-4 lžíce. l.
  • sůl

Příprava:

  1. Pšenici omyjeme, podlijeme vodou a přes noc namočíme. Poté vodu slijte a nalijte novou, dokud tekutina nepokryje zrna o 2-3 centimetry. Přiveďte k varu, osolte, snižte teplotu a vařte 1,5–2 hodiny do změknutí.
  2. Mák zalévejte 20 minut vroucí vodou, vodu slijte a umelte v makitře, dokud se neobjeví bílé mléko.
  3. Rozinky zalévejte 15 minut vařící vodou, poté vodu slijte.
  4. K pšenici přidejte mák, rozinky a med. Promícháme a podáváme vychlazené.

Poraďte:

  • Pšeničná zrna by měla být měkká a nepřevařená.
  • V případě potřeby přidejte vlašské ořechy.
  • Pokud nemáte makitru, můžete si mák umlít v hmoždíři nebo mlýnku na kávu.

0

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: