Foto: z otevřených zdrojů Zvláštností přípravy kuti je, že musí být sladké
Kutya je hlavním jídlem vánočního stolu ukrajinské rodiny. Zvláštností přípravy kuti je, že musí být sladké. Připravuje se z vařených pšeničných zrn, ochucených rozinkami, medem a mákem.
Recept
Ingredience:
- pšenice 1 šálek
- mák 100 g
- rozinky bez semínek 150 g
- med 3-4 lžíce. l.
- sůl
Příprava:
- Pšenici omyjeme, podlijeme vodou a přes noc namočíme. Poté vodu slijte a nalijte novou, dokud tekutina nepokryje zrna o 2-3 centimetry. Přiveďte k varu, osolte, snižte teplotu a vařte 1,5–2 hodiny do změknutí.
- Mák zalévejte 20 minut vroucí vodou, vodu slijte a umelte v makitře, dokud se neobjeví bílé mléko.
- Rozinky zalévejte 15 minut vařící vodou, poté vodu slijte.
- K pšenici přidejte mák, rozinky a med. Promícháme a podáváme vychlazené.
Poraďte:
- Pšeničná zrna by měla být měkká a nepřevařená.
- V případě potřeby přidejte vlašské ořechy.
- Pokud nemáte makitru, můžete si mák umlít v hmoždíři nebo mlýnku na kávu.
0