Foto: z otevřených zdrojů Tento dort kombinuje jemné piškoty, proteinový krém a broskve
Pokud si chcete na Nový rok připravit lahodný dezert, pak je vaší volbou dort „Sněhulák v tropech“. Vyrábí se z konzervovaných broskví, ale můžete si vybrat i jiné ovoce, které máte rádi. Recept byl sdílen na webu Placok.
Koláč „Sněhulák v tropech“ je poměrně jednoduchý na přípravu a rychlý, ideální na Nový rok a vánoční svátky.
Dort „Sněhulák v tropech“
Ingredience:
Na sušenku:
- žloutky – 8 kusů;
- dvě vejce;
- cukr – ½ šálku;
- mouka – ½ šálku;
- prášek do pečiva – 1 lžička.
Na makový koláč:
- proteiny – 8 kusů;
- cukr – 1 sklenice;
- mouka – ½ šálku;
- mák – ½ šálku;
- prášek do pečiva – 1 lžička.
Na krém:
- voda – 2 sklenice;
- citronové želé – 2 balení;
- smetana (od 30%) – 500 ml;
- moučkový cukr – 5 lžic. 1;
- nakrájené broskve – 1 šálek.
Příprava:
- Vejce na výrobu koláčů by měla mít pokojovou teplotu. Ke žloutkům přidáme celá vejce a cukr a šleháme do nadýchané a světlé hmoty.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme do žloutkové směsi a zlehka vmícháme lžící.
- Těsto dejte do formy (22×33) vyložené pergamenem. Pečeme na 180 stupňů asi 15 minut. Cool a cool. Nakrájejte na dvě tenké vrstvy.
- A připravte si makový koláč. Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří stabilní pěna, po lžících přidávejte cukr a pokaždé dobře prošlehejte. Mouku smícháme se suchým mákem a práškem do pečiva, přidáme k bílkům a lžící jemně prohněteme.
- Těsto dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 15 minut na 180 stupňů. Necháme toho. A připravte krém. Želé naředíme horkou vodou a necháme do vychladnutí.
- Dobře vychlazenou smetanu ušleháme spolu s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty. Snižte rychlost mixéru, tenkým pramínkem vlévejte vychladlé želé a šlehejte do hladka. Přidejte nakrájené broskve a promíchejte.
- A sbíráme dort. Spodní dort vložte zpět do formy vyložené pergamenem. Potřeme polovinou krému, obložíme makovým dortem, potřeme druhou polovinou krému, přikryjeme vrchní polovinou piškotu. A dáme na pár hodin do lednice, aby krém ztuhnul. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
0