Foto: z otevřených zdrojů Měli byste vědět, že pokud těstoviny tloustnou, je to kvůli jejich nadměrnému množství a tučným omáčkám, kterými jsou ochuceny.
Těstoviny mohou být součástí zdravé výživy a dobrým zdrojem vitamínů. Měli byste vědět, jak je připravit, aby vaší postavě neublížily. RBC-Ukraine hlásí, jaké zdravotní problémy je lepší nejíst těstoviny.
Jak koupit zdravé těstoviny
Těstoviny obsahují komplexní sacharidy, vitamíny skupiny B a minerály. Vše záleží na tom, jaké těstoviny si vybrat, jak vařit a v jakém množství a s čím jíst.
Existují tyto druhy těstovin:
- z odrůd měkké pšenice
- z tvrdé pšenice
- celá zrna
Podle výživové poradkyně Galiny Senik je lepší vybrat těstoviny mezi posledními dvěma ze seznamu – budou mít mnohem více bílkovin a vlákniny.
Celozrnné nebo tvrdé těstoviny jsou obvykle tmavší a méně hladké. Volte velké formy; budou se méně vařit, a proto se déle tráví.
Při nákupu těstovin nevěřte jednoduše nápisu na přední straně obalu, ale nejlepší je zkontrolovat složení. Výrobci totiž často míchají odrůdy, například 50/50. Nebo do složení přidávají barviva, takže produkty působí tmavším dojmem a podobají se tvrdým těstovinám.
Měli byste si uvědomit, že vysoce kvalitní těstoviny se uvaří 7-8 minut, ale zůstanou tvrdé. Po uvaření se nebudou lepit a drží tvar.
Jak vařit
Těstoviny je nejlepší jíst al dente. Protože čím více se budou vařit, tím rychleji je tělo vstřebá. Ale tělo potřebuje pravý opak.
„Takové těstoviny lze považovat za komplexní sacharidy, nezapomeňte k nim přidat porci zeleniny,“ dodal odborník.
Měli byste vědět, že pokud těstoviny tloustnou, je to kvůli jejich nadměrnému množství a tučným omáčkám, kterými jsou ochuceny.
Kdo by neměl jíst těstoviny?
Je lepší nejíst těstoviny, pokud jste otráveni, máte zácpu nebo máte průjem, protože tento produkt pouze zhorší váš celkový stav. V době, kdy se atopická dermatitida zhorší, je nutné vzdát se i těstovin.
Pokud máte problémy s gastrointestinálním traktem (gastritida, pankreatitida, cholecystitida), můžete jíst pouze těstoviny z tvrdé pšenice, bez kyselých a horkých omáček, které vyvolávají podráždění.
0