Foto: z otevřených zdrojů Barvy na talíři také stimulují různé vjemy a zvyšují náš zájem o jídlo
Zdraví organismu závisí na pestré stravě. Výživová poradkyně mi řekla, jakou barvu by měla mít zelenina a ovoce v jídelníčku. RBC-Ukraine referuje o výhodách barevných potravin pro tělo.
Jaké jsou výhody pro tělo?
Podle rodinné lékařky a dětské nutriční specialistky Taťány Ribky je jednou z nejlepších strategií zařadit do jídelníčku co nejvíce květin.
Barevná zelenina a ovoce jsou plné prospěšných fytonutrientů, které nejen posílí váš imunitní systém, ale také pomohou předcházet mnoha nemocem.
„Tato „duha“ dělá talíř jasný, což nejen přitahuje oko, ale také zvyšuje chuť k jídlu,“ dodal odborník.
Výzkumy ukazují, že když jídlo vypadá atraktivně, lidé ho chtějí jíst více a více si ho užívat. To platí zejména pro děti, kterým vizuálně příjemné jídlo pomáhá vytvářet zdravé stravovací návyky.
Barvy na talíři také stimulují různé vjemy a zvyšují náš zájem o jídlo.
Je důležité vědět, že každá barva může být spojena s novou chutí a vůní a přidání různých textur – křupavá mrkev a šťavnatá rajčata – činí proces konzumace ještě zajímavějším.
„Složením vícebarevného talíře jej nejen naplníme živinami, ale také proměníme jídlo v malé dobrodružství, ve kterém je každá barva novou prospěšnou složkou pro naše zdraví,“ napsal odborník na výživu.
Seznam barev
Červené
Takové ovoce a zelenina obsahují lykopen a astaxanthin, které zlepšují činnost srdce, mají protizánětlivé vlastnosti a posilují imunitní systém a snižují bolest způsobenou záněty kloubů.
Mezi tyto produkty patří červená řepa, rajčata, červené hrozny, jahody a maliny.
Žlutá a oranžová
Takové potraviny jsou bohaté na karotenoidy, které snižují riziko srdečních onemocnění, posilují imunitní systém, tvoří zdravou pokožku a zlepšují zrak. Kromě toho hrají důležitou roli v plodnosti a snižují výskyt rakoviny prsu a prostaty.
Příklady takových produktů jsou dýně, mrkev, pomeranč.
Zelenina
Obsahují indoly a isotokyanáty – přírodní dusičnany, které pomáhají snižovat riziko hypertenze a mrtvice a podporují zdraví cév. Také bohaté na vitamín K, vlákninu, draslík, antioxidanty. Obsah kyseliny listové pomáhá předcházet defektům neurální trubice u miminek.
Zelené ovoce a zelenina také pomáhají udržovat zdravý zrak a silné kosti a zuby. Tmavě zelená listová zelenina má vysoké koncentrace antioxidantů a vlákniny.
Modrá a fialová
Produkty z těchto květin zahrnují antokyany a antioxidanty, které jsou spojovány se zlepšenou funkcí mozku, pamětí, lepší náladou a sníženou proliferací rakovinných buněk.
Bílá a hnědá
Obsahují flavonoidy a allicin, které mají protinádorové vlastnosti. Kromě toho mohou snížit hladinu cholesterolu, zlepšit hustotu kostí a snížit riziko rakoviny žaludku.
Příklady takových produktů jsou česnek, cibule, bílá ředkev.
0