Foto: z otevřených zdrojů Podle Jamieho Olivera je při vaření rýže důležité dodržovat několik pravidel
Rýže je univerzální příloha, která ideálně doplní pokrmy z masa a ryb. Někdy však nelze vařit podle přání. Slavný šéfkuchař Jamie Oliver však odhalil metodu, která umožňuje získat nadýchanou rýži za pouhých 14 minut, píše Express.
Chcete-li připravit čtyři porce rýže basmati, nejprve umístěte velký hrnec s osolenou vodou na vysokou teplotu, aby se vařil. Poté proplachujte 300 g rýže v cedníku pod studenou tekoucí vodou po dobu jedné minuty, nebo dokud nebude voda čistá.
Jamie Oliver poznamenal, že tento krok je velmi důležitý, protože „pomůže zabránit slepování zrn během vaření“.
Jakmile se voda vaří, přidejte rýži a vařte asi 5-6 minut. Poté rýži sceďte v kovovém cedníku.
Poté do pánve nalijte asi centimetr vody, postavte ji na oheň a přiveďte zpět k varu, poté snižte teplotu na mírný var.
„Přikryjte cedník fólií nebo poklicí a umístěte jej na pánev. Nechte rýži v páře osm až deset minut; tato metoda ji pomůže uvařit a oddělit zrna, aniž byste je převařili,“ uvádí materiál.
Když je vše uvařeno, lze rýži podávat. Pokud ještě není úplně hotový, jednoduše ho přikryjte alobalem nebo poklicí, která ho udrží v teple asi 20 minut.
Kromě toho Jamie Oliver hovořil o alternativním způsobu vaření rýže, a to o absorpční metodě. Chcete-li připravit čtyři porce, zalijte jeden šálek rýže dvěma šálky vroucí vody v hrnci a přidejte špetku soli a pepře.
„Přikryjte a vařte na vysokém ohni asi 8-10 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Tato metoda také umožňuje přidat dochucovadla pro zvýraznění chuti,“ cituje publikace Olivera.
Sdílel také metodu vaření hnědé rýže. Podle něj se tato rýže vaří stejně snadno jako bílá rýže.
Nejjednodušší je nasypat rýži do hrnce v množství doporučeném na obalu a zalít vodou. Poté pánev přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni dusit asi 25 minut nebo do úplného provaření.
0