Foto: z otevřených zdrojů Ne vždy se podaří udělat palačinky tak jemné a chutné, jak bychom si přáli
Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel k snídani, večeři nebo na sváteční stůl. Ale není vždy možné udělat palačinky tak jemné a chutné, jak byste chtěli – k tomu musíte znát několik jemností. RBC-Ukraine vypráví o složitosti přípravy lahodných a elastických palačinek.
Mouku prosejeme
Aby byly palačinky dokonalé, je lepší mouku před použitím prosít – to pomůže zbavit se hrudek a nasytí ji kyslíkem, takže těsto bude lehčí. Postupně přidávejte mouku v několika fázích za stálého míchání těsta.
Kromě toho budou palačinky měkké a elastické, pokud pro jejich přípravu zvolíte vysoce kvalitní mouku. Nejlepší je použít pšeničnou mouku se středním obsahem lepku, to vám pomůže získat tenké palačinky bez lámání.
Dosáhněte správné konzistence těsta
Ideální těsto na palačinky by mělo být tekuté, ale ne vodnaté – tekutina by měla volně stékat ze lžíce. Příliš husté těsto zadrží příliš mnoho mouky a palačinky ztuhne, zatímco příliš řídké je způsobí, že budou tenké a křehké.
Kromě toho je důležité nepřidávat více cukru než 2 polévkové lžíce. l. na 340 ml mléka – to přispěje k převaření palačinek. Nezapomínejte také na sůl, zvýrazní chuť.
Přidejte malé množství oleje
Aby se palačinky k pánvi nepřilepily, je důležité použít správné množství rostlinného oleje. Je lepší ho přidávat přímo do těsta, palačinky tak budou zvenku měkké a lehce křupavé.
Před každou palačinkou však můžete pánev pomazat i trochou oleje. Důležité je nepřehánět to s množstvím oleje, protože příliš mnoho může způsobit, že palačinky budou mastné a méně příjemné na chuť. Další možností je použití nepřilnavého nádobí.
Pánev důkladně rozehřejte
Teplota pánve je při pečení palačinek klíčová. Než těsto nalijete, měl by být povrch dobře zahřátý. Ideální teplota pro smažení palačinek je však vysoká, ale ne maximální, jinak se mohou palačinky připálit a při nízké teplotě se palačinky nebudou moci správně vařit.
Pro kontrolu teploty se doporučuje nalít do pánve trochu vody: pokud se tekutina okamžitě odpaří, povrch je připraven ke smažení.
Palačinky nepřepečte
Navzdory tomu, že by palačinky měly mít světlou kůrčičku, smaží se celkem rychle – na jedné straně jen pár minut a na druhé ještě méně. Hotová palačinka by se měla snadno dostat z pánve.
Doba smažení palačinek se může prodloužit v závislosti na tloušťce těsta nalitého na pánev. Aby však byla hotová placka elastická a tenká, potřebujete na jednu velkou pánev méně než naběračku těsta.
0