Pořád smažíte brambory tímto způsobem? Sníst to nebude možné


Foto: z otevřených zdrojů Někdy i zkušení kuchaři dělají chyby, které kazí chuť a strukturu tohoto pokrmu.

Smažené brambory jsou jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a nejčastější přílohou k masu. Někdy však i zkušení kuchaři dělají chyby, které zničí chuť a strukturu tohoto pokrmu. RBC-Ukraine sestavil seznam nejčastějších chyb při smažení brambor, které pokrm beznadějně ničí.

Špatný výběr brambor

Ne každá odrůda brambor je vhodná ke smažení. Je lepší použít brambory s nízkým nebo středním obsahem škrobu. Hlízy odrůd „Rosara“, „Meteor“ nebo „Rocco“ si během smažení dobře zachovávají svůj tvar.

Nerovnoměrné řezání

Brambory by měly být nakrájeny na stejně velké kousky. Pokud jsou kusy různé velikosti, budou se smažit nerovnoměrně. V důsledku toho se část pokrmu buď připálí, nebo bude nedopečená.

Brambory po nakrájení neoplachujte

Po nakrájení je třeba brambory opláchnout pod studenou vodou. Je to důležitý krok, protože na povrchu kousků mohou zůstat částice škrobu, které zabrání tomu, aby brambory při smažení byly křupavé. Oplachování pomáhá odstranit přebytečný škrob a poskytuje pokrmu lepší texturu.

Nedostatečné sušení

Vlhkost na povrchu brambor zabraňuje jejich křupání. Proto, aby se pokrm nezkazil, je třeba brambory před smažením důkladně osušit papírovými utěrkami.

Špatné nádobí

Pro přípravu lahodných smažených brambor záleží také na výběru náčiní na smažení. Nejlepší pánve na tento pokrm jsou litinové nebo teflonové pánve, které rozdělují teplo rovnoměrně a pomáhají bramborám rychle a rovnoměrně opéct.

Přeplněná pánev

Pokud je v pánvi příliš mnoho brambor, pokrm se nepropeče rovnoměrně. Místo toho, aby se vytvořila křupavá slupka, brambory změknou a uvaří se.

Chcete-li připravit lahodné smažené brambory, smažte je po dávkách nebo použijte širokou pánev s vysokými stranami, aby se brambory mohly rovnoměrně rozmístit po povrchu.

Nedostatečná teplota oleje

Chcete-li získat křupavou kůrku, musíte brambory smažit na dobře rozehřátém oleji. Pokud je olej příliš studený, brambory jednoduše nasají tekutinu a budou mastné a kašovité.

Pokud je však olej příliš horký, mohou se brambory rychle připálit, než se vnitřek stihne uvařit. Pro smažení je navíc lepší volit oleje s vysokým kouřovým bodem, jako je slunečnicový, kukuřičný nebo olivový olej.

Smažení brambor na mírném ohni

Další častou chybou při smažení brambor je smažení na mírném ohni. Brambory se kvůli tomu nestihnou smažit dokřupava, ale naopak absorbují tuk. Aby se pokrm nezkazil, žár by měl být střední nebo vysoký – brambory pak rychle zezlátnou.

Rychlé smažení

Brambory, zvláště pokud jsou nakrájené na velké kousky, vyžadují spoustu času, aby dosáhly dokonalé křupavosti. Nespěchejte s vyjmutím z pánve, i když už vypadá chutně.

Někdy to trvá ještě pár minut vaření, aby byly brambory dokonale křupavé.

Ignorování koření a koření

Aby měly brambory výraznější chuť, nezapomeňte přidat koření. Sůl, pepř, česnek, rozmarýn, tymián – tyto přísady mohou změnit paletu chutí pokrmu.

Je však lepší přidat sůl na konci smažení, jinak to negativně ovlivní rychlost vaření brambor.

0

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: