Jablečný tarte tatin: recept na aromatické francouzské pečivo


Foto: z otevřených zdrojů Jablečný koláč je lahodný dezert a své hosty snadno překvapíte elegancí francouzského pečiva.

Francouzský tarte tatin je dezert, který si získal srdce milionů gurmánů po celém světě. Jedná se o obrácený jablečný koláč, ve kterém jsou šťavnatá jablka pečená v karamelu pod měkkou krustou pečiva.

Stránka sophiebakas sdílela klasický recept, který je ideální jak pro zvláštní příležitosti, tak pro útulné rodinné čajové párty.

Recept

Ingredience

Pro test:

  • Mouka 200 g
  • Máslo nesolené 100 g
  • Cukr 1 polévková lžíce. l
  • Sůl 1/2 lžičky. l
  • Ledová voda 30 g

Na náplň:

  • Jablka 1 kg
  • Máslo pokojové teploty 75 g
  • Cukr 100 g

Příprava

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Těsto na koláč by mělo být křupavé, ale zároveň jemné. V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr a sůl. Několikrát promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně rozložily.
  3. Přidejte studené nakrájené máslo a šlehejte, dokud směs nebude připomínat drobenku.
  4. Postupně přilévejte studenou vodu a šlehejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
  5. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vyválejte z něj kruh o tloušťce asi 4 mm.
  6. Těsto přendejte na pečící papír a dejte do lednice, zatímco budete připravovat jablka.
  7. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky.
  8. Dno formy o průměru asi 23 cm rovnoměrně vymažte máslem.
  9. Povrch posypte cukrem, dokud nezakryje dno pánve.
  10. Umístěte jablka do pánve do kruhu a vyplňte všechny mezery.
  11. Navrch nasypeme 1 polévkovou lžíci jablek. l cukru a přidejte několik malých kousků másla.
  12. Umístěte pánev na vysokou teplotu a vařte 7–10 minut, dokud cukr a máslo nezačnou karamelizovat a tvořit zlatavý, tekutý karamel.
  13. Odstraňte pánev z ohně.
  14. Opatrně lžící naneste těsto na jablka, okraje zabalte dolů, aby byla jablka zcela zakrytá.
  15. Uprostřed těsta udělejte malý důlek, aby mohla při pečení unikat pára.
  16. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut při 180°C. Těsto by mělo být zlatavé a křupavé.
  17. Koláč vyndejte z trouby a nechte 5 minut vychladnout.
  18. Na pánev položte velký talíř a opatrně je otočte k sobě, aby se koláč uvolnil na talíř.
  19. Před podáváním nechte koláč dalších 10-15 minut vychladnout.
  20. Skvěle se hodí s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky, která zvýrazní karamelovou chuť jablek.

Poraďte:

  • Sledujte proces karamelizace, aby nedošlo k připálení. Jakmile karamel zezlátne, sundejte z ohně.
  • Pro úsporu času můžete použít hotové listové těsto.

Jablečný koláč je lahodný dezert a své hosty snadno překvapíte elegancí francouzského pečiva.

0

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: