Odborníci na výživu pojmenovali superpotravinu, která chrání před rakovinou a podporuje dlouhověkost

Foto: z otevřených zdrojů

Fazole jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, živiny, které mnoho lidí nemá dostatek.

Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a dalších prospěšných živin. Snižují riziko chronických onemocnění a obezity, pomáhají kontrolovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Informuje o tom web Best life online.

Fazole jsou považovány za základní potravinu v „modrých zónách“ nebo oblastech světa, jako je Okinawa, Japonsko, Sardinie a Itálie, kde mají lidé tendenci žít mnohem déle.

Snižuje chuť na sladké

Výživová poradkyně Sarah Otto řekla, že konzumace fazolí vám může pomoci omezit touhu po cukru a lépe se rozhodovat ve stravě.

Pokud ve své stravě konzumujete více přidaného cukru, než chcete, může být začlenění více fazolí do vašeho jídelníčku chytrým krokem.

Diety, které zahrnovaly fazole, byly nejen bohatší na vápník, vlákninu, železo, hořčík, draslík a vitamín E, ale měly také nižší hladiny přidaného cukru.

Fazole snižují hladinu cholesterolu

Lidé s vysokým cholesterolem mohou chtít zařadit do svého jídelníčku více fazolí.

Studie z roku 2021 zjistila, že konzumace jednoho šálku (180 g) konzervovaných fazolí denně významně snížila hladinu LDL cholesterolu u lidí s vysokou hladinou.

Fazole jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, živiny, které mnoho lidí nemá dostatek.

Pomáhá zhubnout

Jíst fazole může být také prospěšné, pokud se snažíte zhubnout, částečně proto, že mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin a sacharidů, což vám pomůže udržet vás po jídle déle syté.

Dobré pro střeva

Zlepšení zdraví střev ovlivňuje imunitu, hormonální rovnováhu, náladu a zdraví pokožky a samozřejmě zlepšuje trávení.

Fazole obsahují speciální typ sacharidu zvaný rezistentní škrob.

Namísto trávení v tenkém střevě se fermentuje v tlustém střevě a produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které podporují zdravý mikrobiom a mohou mít další zdravotní přínosy.

Chrání před určitými typy rakoviny

Ačkoli genetika hraje hlavní roli při určování rizika rakoviny, přidání dalších fazolí do vaší stravy může být také prospěšné.

Studie z roku 2023 zjistila, že konzumace fazolí byla spojena se zlepšeným střevním mikrobiomem a sníženým rizikem recidivy u jedinců, u kterých byla dříve diagnostikována rakovina tlustého střeva a konečníku.

Fazole mohou snížit chronický zánět

Konzumace fazolí může pomoci snížit zánětlivé markery, a tím snížit riziko chronických onemocnění.

Fazole jako rostlinná potrava jsou bohaté na protizánětlivé antioxidanty a polyfenoly. Tyto důležité sloučeniny pomáhají předcházet poškození buněk oxidativním stresem a pomáhají snižovat záněty v celém těle.

Registrovaná dietoložka Stephanie Wells dodává, že konzumace fazolí může také pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, inzulínová rezistence a syndrom polycystických vaječníků.

Obsahuje mnoho živin

Fazole jsou nabité vitamíny, minerály a dalšími živinami, které vaše tělo potřebuje. Kromě zajištění rovnováhy bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a sacharidů jsou fazole také nabité draslíkem, mědí, fosforem, železem, vitamíny B a dalšími důležitými mikroživinami.

Fytochemikálie, antioxidanty rostlinného původu, jsou další nutriční výhodou konzumace většího množství fazolí.

Fazole jsou navíc nízkoglykemickou potravinou, což znamená, že způsobují pomalejší a menší nárůst hladiny cukru v krvi ve srovnání se sacharidy s vyšší glykemií.

Protože fazole mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, jejich přidání do jídel může také pomoci zpomalit vstřebávání cukru do krve, což z nich dělá skvělou volbu pro většinu lidí s cukrovkou.

Share to friends
Rating
( 4 assessment, average 5 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů
Comments number: 1
  1. Rudolf

    Nádhera zajímavé poučné více takových info .

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: