Foto: z otevřených zdrojů
Aby byl zázvor skladován po dlouhou dobu, měli byste při nákupu čerstvého kořene věnovat pozornost jeho druhu
Zázvor není jen aromatické koření, ale také skutečný zdroj živin. Abychom však neztratili všechny vlastnosti kořene, je důležité vědět, jak zázvor správně konzervovat. RBC-Ukraine říká, jak můžete skladovat zázvor, abyste neztratili své vlastnosti.
Jak uchovávat čerstvý zázvor
Aby byl zázvor skladován po dlouhou dobu, při nákupu čerstvého kořene byste měli věnovat pozornost jeho vzhledu. Vyberte kořeny, které jsou bez poškození, plísní, prasklin a skvrn.
Slupka zázvoru by měla být hladká a mírně vlhká, ne suchá. Kromě toho by zázvor neměl mít žádné důlky – to je známkou toho, že kořen byl uložen po dlouhou dobu.
Pokud nemáte v plánu zázvor použít hned, je nejlepší ho neloupat, dokud nebudete připraveni jej použít. Slupka chrání zázvor před ztrátou vlhkosti a umožňuje jeho delší skladování.
Proto byste měli zázvor oloupat těsně před použitím, odříznout pouze takové množství kořene, které potřebujete, a zbytek uložit celý. I oloupaný zázvor se však dá spotřebovat do týdne, pokud kořen zabalíte do potravinářské fólie a dáte do lednice.
Kromě toho, bez ohledu na místo skladování, aby nedošlo ke ztrátě vlastností zázvoru, je důležité dodržovat následující:
- Zázvor před uskladněním nemyjte, vlhkost může podpořit rozvoj plísní.
- slupku neodřezávejte, chrání kořen před vysycháním
- Vyhněte se přímému slunci, světlo může urychlit znehodnocení zázvoru.
- nepokládejte zázvor s jinými produkty, které uvolňují etylen, zkrátí se tím trvanlivost
Kde skladovat zázvor
Ve spíži
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak skladovat čerstvý zázvor, je umístit ho na tmavé, suché a chladné místo, jako je spíž nebo skříň.
Zázvor navíc můžete zabalit do síťovaného sáčku nebo nádoby s otvory pro cirkulaci vzduchu. Tato metoda je vhodná, pokud plánujete zázvor užívat krátkodobě, do dvou týdnů.
V lednici
Pro delší skladování je lepší dát zázvor do lednice. Chcete-li to provést, zabalte kořen do papírového ručníku nebo látky a poté jej vložte do vzduchotěsné nádoby nebo plastového sáčku. Tato metoda umožňuje skladovat zázvor asi tři týdny, aniž by ztratil svou chuť a prospěšné vlastnosti.
Zároveň, pokud skladujete zázvor v lednici, snažte se pro něj vybrat místo, které není příliš vlhké, protože jinak může kořen uhnít.
V mrazáku
Pokud chcete zázvor skladovat déle, můžete ho zamrazit. Kořeny zázvoru je třeba před zmrazením oloupat, nakrájet na kousky nebo nastrouhat. Poté je třeba zázvor zabalit do fólie nebo umístit do vzduchotěsné nádoby a umístit do mrazáku.
Zmrazený zázvor lze skladovat až 6 měsíců. Je však třeba pamatovat na to, že po rozmrazení se textura zázvoru změní, proto je lepší jej používat k přípravě polévek, čajů nebo omáček. Navíc se během takového skladování poněkud ztratí prospěšné vlastnosti.
Ve sklenici octa
Další zajímavou možností skladování zázvoru je v octovém nebo lihovém roztoku. To umožňuje, aby se z kořene stalo chutné koření.
Chcete-li to provést, musíte zázvor nakrájet a zalít octem nebo alkoholem. Poznamenávají, že je lepší použít vodku nebo sherry – mají nejmenší vliv na chuť zázvoru. Používá se také rýžový ocet a saké.
Důležité: Pokud během skladování zázvor změnil barvu, úplně ztratil svou strukturu, má plíseň nebo nepříjemný zápach, kořen se zhoršil a neměl by se jíst.