Novoroční stůl 2025: jak vařit hovězí Wellington podle klasického receptu

Foto: recept.domů

Hovězí Wellington je složité a jednoduché jídlo, protože je v něm málo ingrediencí a budete si muset pohrát s přípravou

Hovězí Wellington je slavnostní pokrm z masa pečeného v listovém těstě. Jedná se o klasické anglické jídlo pojmenované po veliteli Arthuru Wellesley Wellingtonovi, který porazil Napoleona u Waterloo. Předpokládá se, že to byl kuchař sira Arthura, kdo připravil hovězí maso v podobě, v jaké je známé dnes. Hovězí maso je obaleno v omáčce duxelle a šunkou. Recept byl sdílen na webu Grill Momma.

Hovězí Wellington

Ingredience:

  • hovězí svíčková – 1 ks. (o hmotnosti 1,3-1,5 kg);
  • listové těsto bez droždí – 500 g;
  • sušená šunka – 12 tenkých plátků;
  • jedno vejce;
  • jeden žloutek;
  • máslo – 2 lžíce. l.;
  • olivový olej;
  • hořčice – 1 lžička;
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Pro duxelles:

  • žampiony – 1 kg;
  • šalotka – 8 ks.;
  • česnek – 4 stroužky;
  • máslo – 110 g;
  • suché bílé víno – 50 ml;
  • tymián – 3-4 snítky;
  • čerstvě mletý černý pepř – ¼ lžičky;
  • sůl – ¼ lžičky.

Příprava:

  1. Svíčkovou očistěte, odstraňte filmy, odřízněte okraje, abyste získali kousek stejné tloušťky. Maso osolíme, opepříme, potřeme olejem smíchaným s hořčicí a dáme na 12 hodin do lednice. Poté maso opečeme na másle ze všech stran.
  2. Žampiony, šalotku a česnek nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme šalotku s česnekem a tymiánem do měkka. Přidejte žampiony a sušené hříbky v prášku, pokud jsou k dispozici. Díky tomu bude chutnější. Vařte na středním plameni, dokud se tekutina neodpaří. Zalijeme vínem a 5 minut povaříme. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Těsto rozválejte na dva obdélníky o rozměrech 18 x 40 a 40 x 45 cm a dejte do lednice, dokud nebude připraveno k použití. Pracovní plochu vyložte velkým kusem potravinářské fólie a položte kousky šunky tak, aby se mírně překrývaly, aby vytvořily obdélník. Na šunku položte houbovou směs a poté maso. Maso obalíme šunkou a houbami, přikryjeme fólií a dáme na 30 minut do lednice.
  4. Větší kus těsta vyndáme a potřeme rozšlehaným vejcem, položíme na něj maso šunky, zabalíme a okraje zaštípneme. Dejte na 30 minut do lednice.
  5. Předehřejte troubu na 220°C. Roládu potřeme vajíčkem. Vložte hovězí Wellington do trouby a pečte přibližně 40–55 minut, podle toho, jak dobře propečené maso chcete. Před podáváním nechte 40 minut odpočinout. Můžete také udělat porcovaný hovězí Wellington. Technologie je stejná, jen se nakrájí kousek panenky na porce, každá se zabalí do listového těsta a upeče.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: