Foto: z otevřených zdrojů
Odborník vysvětlil, jak dlouho lze konkrétní víno uchovávat v lednici, pokud jste již láhev otevřeli
Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Nesprávné skladování však může zničit jeho jemnou chuť a po otevření je vše ještě obtížnější. Otevřené víno nestárne tak dobře jako zapečetěná láhev, a jakmile je pečeť porušena, začne poměrně rychle odpočítávání, dokud se víno nestane nepitným.
Tyto časy se u červeného, bílého a šumivého vína liší, ale existují způsoby, jak uchovávat jakýkoli typ otevřeného vína, abyste prodloužili jeho čerstvost a vychutnali si každou unci, píše CNET.
Expertka na víno Rachel Thralls má několik tipů pro skladování otevřeného vína, včetně toho, zda by mělo být otevřené červené víno chlazeno. Ukázalo se, že nízké teploty pomáhají udržet otevřené víno déle čerstvé – ale pouze po dobu pěti dnů.
Jak dlouho víno vydrží a jak ho správně skladovat?
Podle Thrallse každý druh vína vyžaduje jiné způsoby skladování. Zde je seznam těch nejběžnějších.
- Šumivé víno lze skladovat v lednici jeden až tři dny. Nejlepších výsledků dosáhnete, když si zakoupíte bouchon (zátku na šumivé víno).
- Lehká bílá, sladká bílá a růžová vína vydrží v lednici 4-5 dní. Odborník vysvětlil, že většinu lehkých bílých a růžových vín lze vypít do týdne, pokud jsou skladována v lednici se zátkou. Všimnete si však, že po prvním dni se chuť lehce změní, jak víno oxiduje. Celkový ovocný charakter vína je často redukován, stává se méně živým.
- Plné bílé víno – vydrží v lednici 2-3 dny. Například Chardonnay a Viognier mají tendenci oxidovat rychleji, protože jsou během procesu stárnutí před plněním do lahví vystaveny většímu množství kyslíku.
- Červené víno lze skladovat asi 3–5 dní, a to buď na chladném tmavém místě se zátkou, nebo ve vinotéce. „Čím více taninu a kyselin má červené víno, tím déle vydrží po otevření,“ poznamenává odborník.