Foto: z otevřených zdrojů
Pilaf může být štíhlý tím, že se pokrm nepřipraví s masem, ale s houbami
Pilaf je vydatné, aromatické a velmi chutné jídlo z rýže, zeleniny a masa. Pilaf však může být štíhlý tím, že se pokrm nepřipraví s masem, ale s houbami. RBC-Ukraine hovoří o tom, jak připravit postní pilaf s houbami, s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Govuemo s Lesyou Pizhik“.
Recept na pilaf s houbami
Ingredience:
- vroucí voda – 500 ml
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.
- rýže – 200 g
- mrkev – 1 ks.
- žampiony – 500 g
- cibule – 1 ks.
- česnek – 1 hlava
- sušený česnek – 1 lžička.
- mletá chilli paprička – 1/3 lžičky.
- sušené dřišťál – 1 polévková lžíce. l.
- sušená paprika – 1 polévková lžíce. l.
- kurkuma – 1 lžička.
- mletá paprika – 1 lžička.
- mletý koriandr – 1 lžička.
- mletý černý pepř – 1/3 lžičky.
- sůl – podle chuti
Jak vařit pilaf s houbami
- K přípravě lahodného pilafu se doporučuje použít směs tmavé a neleštěné rýže, ale pro tento pokrm je vhodná jakákoli rýže. Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud tekutina nevyteče.
- Omytou rýži zalijte vroucí vodou, přikryjte misku a nechte cereálie půl hodiny. Zatímco se rýže namáčí, připravte si zeleninu.
- Chcete-li to provést, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na malé kostičky. Stejným způsobem byste měli připravit cibuli.
- Zahřejte pánev s rostlinným olejem, přidejte mrkev a smažte ji na středním ohni, dokud nezměkne. Poté přidejte cibuli a ingredience opékejte 10 minut.
- Osmaženou zeleninu a cibuli vložíme do zapékací mísy, ve které budeme připravovat pilaf. Olej do pánve nelijte – houby byste na něm měli ještě smažit.
- Houby nakrájejte na tenké plátky a smažte 15 minut na středním plameni. Osmažené žampiony přidejte do pokrmu se zeleninou. Rýži sceďte a poté ji přidejte k ostatním surovinám.
- Umístěte dřišťál, sušenou rostlinu a další koření. Ingredience důkladně promíchejte a poté zalijte dostatečným množstvím vody.
- K rýži se zeleninou přidáme omytou hlavičku česneku. Po tepelné úpravě se česnek stává docela chutným a téměř sladkým.
- Aby byl pokrm chutný, pečte ho 45 minut při teplotě trouby 200 stupňů. Nespěchejte, abyste pilaf vytáhli z trouby hned – chutě každé přísady by se měly navzájem doplňovat.