Foto: z otevřených zdrojů
Kiwi podle lékaře nejen obnovuje poškozenou DNA, ale také stimuluje jejich obnovu
Kiwi je zdravé ovoce, které může pomoci snížit riziko rakoviny. Měli byste si být vědomi denního příjmu ovoce, které je nutné dodržovat. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazem na stránku TikTok lékaře Kunala Sooda.
Co je známo
Kiwi podle lékaře nejen obnovuje poškozenou DNA, ale také stimuluje jejich obnovu. Vysvětlil, že vitamíny C a E obsažené v kiwi jsou antioxidanty, zatímco k opravě DNA dochází díky stimulačním vlastnostem ovoce.
„Pro naše zdraví to znamená, že snižuje riziko rakoviny, zpomaluje proces stárnutí, posiluje náš imunitní systém a chrání mozek,“ poznamenal lékař.
Kiwi je také výborným zdrojem vlákniny, která pomůže snížit riziko zácpy.
Protože DNA je zásobárnou genetické informace v každé živé buňce, její integrita a stabilita jsou pro život nezbytné. DNA je však vystavena okolnímu prostředí a jakékoli výsledné poškození může vést k mutaci a onemocnění.
Lékař uvedl souvislost mezi poškozením DNA v životním prostředí a rakovinou kůže, kterou může způsobit nadměrné vystavování se UV záření.
Denní norma
Jedno kiwi denně je denní potřeba vitamínu C, který posiluje imunitní systém, cévy, zvyšuje odolnost organismu proti různým infekcím a pomáhá tělu bojovat proti stresu. Kiwi obsahuje hodně hořčíku, minerálních solí (draslík) a vlákniny, která normalizuje trávení.
Celkově je to silné ovoce, bohaté na chuť a živiny. Přestože je malý, poskytuje značné množství doporučené denní hodnoty mnoha vitamínů a minerálů. Kiwi je bohaté na vitamín C, měď a vitamín K a obsahuje nižší množství mnoha dalších důležitých živin.