Foto: z otevřených zdrojů
Jedním z hlavních důvodů, proč se těsto rozpadá, je, když se knedlíky před vařením příliš rychle rozmrazují.
Mražené knedlíky jsou jednou z oblíbených možností, jak rychle připravit tradiční pokrm. Těsto se však často může během vaření rozpadat, což způsobí, že pokrm nebude chutný. RBC-Ukraine říká, jak vařit zmrazené knedlíky, aby se těsto nerozpadlo.
Knedlíky před vařením nerozmrazujte
Jedním z hlavních důvodů, proč se těsto rozpadá, je, když se knedlíky před vařením příliš rychle rozmrazují. Je lepší vařit knedlíky přímo z mrazáku.
Tím se zachová tvar a struktura těsta a sníží se také pravděpodobnost, že se rozmočí.
Knedlíky uvařte ve velkém hrnci
Pokud je pánev příliš malá, knedlíky se mohou přilepit k sobě nebo ke stěnám pánve. Aby se z knedlíků nestal pevný kus těsta, použijte velkou pánev.
Ujistěte se, že je dostatek místa, aby knedlíky při vaření volně plavaly.
Nalijte dostatek vody
Důležité je množství vody. Aby se knedlíky nepřilepily k pánvi a nepřipekly, použijte hodně tekutiny. Doporučené množství je asi 4-5 litrů vody na každých 500 g knedlíků.
Osolte vodu
Přidání soli do vody je nezbytným krokem pro přípravu lahodných slaných nebo sladkých knedlíků. Sůl udrží těsto pevné a zabrání slepení knedlíků.
Během varu přidejte studenou vodu
Dalším životním trikem, jak zabránit slepení knedlíků, je přidat do pánve trochu studené pitné vody, když se tekutina v misce vaří a knedlíky jsou již spuštěny. To pomůže snížit teplotu vody a zabrání tomu, aby se těsto příliš rychle rozvařilo.
Během vaření knedlíky mícháme
Aby se knedlíky neslepily, jemně je rozmíchejte ve vodě. To je důležité zejména na začátku, kdy se teprve začínají vařit a mohou se přichytit ke dnu. Dávejte ale pozor, abyste těsto nepoškodili, knedlíky nemíchejte prudce.
Knedlíky nepřevařujte
Přepečení knedlíků je jedním z častých důvodů, proč se těsto rozpadá. I když se může zdát, že zmrazený produkt by se měl vařit déle než čerstvě vyrobený, je třeba poznamenat, že knedlíky by se neměly vařit déle než 5-7 minut po plavení.
Knedlíky vařte v několika porcích
Pokud máte knedlíků velké množství, je lepší je vařit ve více dávkách, aby měl každý knedlík dostatek místa na plavání. Přetížená pánev může způsobit slepení knedlíků a rozpadání těsta.
Po uvaření knedlíky řádně vychladíme
Jakmile jsou knedlíky uvařené, nezapomeňte je opatrně vyjmout z vody pomocí děrované lžíce, abyste odstranili přebytečnou tekutinu. Aby se neslepily, po přeložení na talíř je knedlíky potřete máslem nebo zakysanou smetanou.