Lze připravit na sváteční stůl: recept na citronový koláč

Foto: z otevřených zdrojů

Lahodný koláč se sladkokyselou náplní bude dokonalou tečkou za vaším jídlem.

Citronový koláč je skvělý dezert. Dokonale spojuje bohaté těsto a kyselost v náplni. Tento koláč si můžete vzít s sebou do práce nebo na piknik. Vyberte si citrony na koláč, které jsou zralé a mají jasně žlutou kůru. Focus vám prozradí, jak takový koláč vyrobit.

Citronový koláč

Ingredience:

  • 300 g másla;
  • 3 šálky mouky;
  • 3 polévkové lžíce. l. rostlinný olej;
  • 1 vejce.

Na náplň:

  • 2 velké citrony;
  • 75 g másla;
  • 1 sklenice cukru;
  • 1 velké vejce.

Příprava:

  1. K přípravě náplně citrony důkladně omyjte kartáčkem a celé citrony vložte do mírně vroucí vody. Vařte 5-7 minut, poté vyjměte a ochlaďte. Poté nastrouhejte nebo nakrájejte na kousky a rozdrťte v mixéru. Nezapomeňte odstranit všechna semínka, aby náplň nezhořkla.
  2. Rozpusťte máslo a ochlaďte. Citronovou směs smícháme s rozšlehaným vejcem, máslem a cukrem.
  3. Na těsto nakrájejte studené máslo na malé kousky. Na pracovní plochu si dejte hromadu mouky, položte na ni máslo a rukama rozetřete na drobenku.
  4. Uhněteme těsto přidáním rostlinného oleje a asi 0,5 šálku ledové vody. Z těsta uděláme kouli, rozdělíme na 2 nestejné části, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Oba kusy těsta rozválejte do vrstev. Větší vrstvu položte na papír, vyložte náplň tak, aby okraje široké cca 1,5 cm zůstaly volné.
  6. Na náplň položte druhou vrstvu těsta a okraje zaštípněte, aby náplň nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou, aby se uvolnila pára. Pečeme při 180°C dozlatova, asi 40 minut.
  7. Koláč před podáváním necháme zcela vychladnout, nakrájíme na čtverečky a ozdobíme mátou.
Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: