Foto: z otevřených zdrojů
Lahodný koláč se sladkokyselou náplní bude dokonalou tečkou za vaším jídlem.
Citronový koláč je skvělý dezert. Dokonale spojuje bohaté těsto a kyselost v náplni. Tento koláč si můžete vzít s sebou do práce nebo na piknik. Vyberte si citrony na koláč, které jsou zralé a mají jasně žlutou kůru. Focus vám prozradí, jak takový koláč vyrobit.
Citronový koláč
Ingredience:
- 300 g másla;
- 3 šálky mouky;
- 3 polévkové lžíce. l. rostlinný olej;
- 1 vejce.
Na náplň:
- 2 velké citrony;
- 75 g másla;
- 1 sklenice cukru;
- 1 velké vejce.
Příprava:
- K přípravě náplně citrony důkladně omyjte kartáčkem a celé citrony vložte do mírně vroucí vody. Vařte 5-7 minut, poté vyjměte a ochlaďte. Poté nastrouhejte nebo nakrájejte na kousky a rozdrťte v mixéru. Nezapomeňte odstranit všechna semínka, aby náplň nezhořkla.
- Rozpusťte máslo a ochlaďte. Citronovou směs smícháme s rozšlehaným vejcem, máslem a cukrem.
- Na těsto nakrájejte studené máslo na malé kousky. Na pracovní plochu si dejte hromadu mouky, položte na ni máslo a rukama rozetřete na drobenku.
- Uhněteme těsto přidáním rostlinného oleje a asi 0,5 šálku ledové vody. Z těsta uděláme kouli, rozdělíme na 2 nestejné části, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
- Plech vyložte pečicím papírem. Oba kusy těsta rozválejte do vrstev. Větší vrstvu položte na papír, vyložte náplň tak, aby okraje široké cca 1,5 cm zůstaly volné.
- Na náplň položte druhou vrstvu těsta a okraje zaštípněte, aby náplň nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou, aby se uvolnila pára. Pečeme při 180°C dozlatova, asi 40 minut.
- Koláč před podáváním necháme zcela vychladnout, nakrájíme na čtverečky a ozdobíme mátou.