Foto: z otevřených zdrojů
Tajemstvím tohoto salátu je místo rybích konzerv uzená makrela
Mimosový salát s makrelou bude příjemnou alternativou ke klasické Mimose. Místo rybích konzerv se v receptu používá uzená ryba. Díky této náhradě se chuť salátu zjemní. Všechny ostatní ingredience receptu jsou zcela obyčejné: brambory, mrkev, sýr, cibulová majonéza a vejce natvrdo. Brambory se přidávají, protože uzená makrela je tučnější než makrela v konzervě. Do klasické Mimosy se brambory nepřidávají, píše Focus.
Mimosový salát s uzenou makrelou
Ingredience:
- brambory – 300 g;
- mrkev – 300 g;
- čtyři vejce;
- cibule – 200 g;
- ocet – 2 polévkové lžíce. l.;
- filé z makrely uzené za tepla – 300 g;
- tvrdý sýr – 200 g;
- majonéza – 150-200 g.
Příprava:
- Připravte si všechny ingredience na salát. Brambory a mrkev uvaříme a vychladíme. Není nutné jej nejprve čistit.
- Vejce na salát uvaříme natvrdo. Vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut na středním plameni. Ochlaďte pod tekoucí vodou a vyčistěte. Nevařte déle než deset minut, jinak žloutek ztmavne.
- Brambory a mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na dva různé talíře. Cibuli na salát oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zalijte octem a nechte 10 minut působit.
- Salátový sýr nastrouháme na středním struhadle. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Namelte zvlášť na jemném struhadle. Filet z makrely nakrájejte nadrobno a odstraňte malé kosti.
- Připravte si plochý talíř pro podávání salátu a položte na něj varný kroužek. Na dno položíme vrstvu nastrouhaných brambor. Potřeme majonézou a navrch položíme nakládanou cibuli.
- Poté uložte do vrstev, každou zakryjte majonézou, makrelou, bílkem, mrkví a sýrem. Vršek salátu pokryjeme majonézou. Posypeme strouhanými žloutky a dáme na 2 hodiny do lednice.