Foto: z otevřených zdrojů
Jedná se o dokonalý dezert, kterým zapůsobíte na hosty bez velkého úsilí.
Výroba voňavého citronového dortu s polevou je snadná a jednoduchá. Zároveň nebudete muset trávit mnoho času v kuchyni, protože tento dezert lze upéct ve vzduchové fritéze nebo multi-troubě a jeho příprava zabere pouhých 10 minut. Podle Expressu je dort vlhký a nadýchaný, s jasnou citronovou chutí a sladkou polevou. Jedná se o dokonalý dezert, kterým zapůsobíte na hosty bez velkého úsilí.
Recept na citronový dort
Ingredience:
- 250 g másla (nechte při pokojové teplotě do změknutí)
- 250 g moučkového cukru
- Čtyři vejce
- 250 g mouky
- Kůra a šťáva ze tří citronů
- 100 g moučkového cukru
Příprava:
- Připravte si pánev, která se vejde do koše fritézy nebo ji postavte na rošt. Vyložte ho pečicím papírem.
- Vezměte velkou mísu a smíchejte máslo, cukr, vejce, mouku, špetku soli a kůru ze dvou citronů. Důkladně rozmixujte, dokud nebude hladká a světlá, nebo vyšlehejte mixérem pro nadýchanější konzistenci.
- Po uvaření by směs měla být světlá a bez hrudek. Pro extra texturu můžete v této fázi přidat malou hrst máku.
- Poté horkovzdušnou fritézu předehřejte na 160 °C. Těsto nalijeme do připravené formy a povrch uhladíme. Citronový koláč by se měl péct jednu hodinu až jednu hodinu a 10 minut.
- Chcete-li zkontrolovat, zda je dort hotový, zapíchněte doprostřed špejli a měla by vyjít čistá. Pokud koláč začne příliš tmavnout, přikryjte jej alobalem, aby vršek příliš nezhnědl.
- Na polevu ušlehejte moučkový cukr, zbylou citronovou kůru a jen tolik šťávy, abyste vytvořili hladkou, rozlévatelnou polevu.
- Upečený koláč necháme pět minut vychladnout na pánvi. Poté teplý koláč opatrně vyjměte z formy a položte na mřížku přes tác. Pomocí špejle udělejte hluboké dírky po celém povrchu dortu.
- Polevu pomalu nalijte na dort, nechte ji okapat po stranách. Před podáváním necháme polevu ztuhnout.