Jablečná galette: recept na aromatické pečení

Foto: z otevřených zdrojů

Na rozdíl od klasického koláče je galetka jednoduchý a rychlý pečený výrobek.

Vůně skořice, nového koření a sladké jablečné náplně učiní z této galetky skutečnou ozdobu vašeho stolu. Wyseguide sdílel recept na jablečnou galette – skvělou alternativu k tradičnímu koláči. Toto pečivo je jednoduché na přípravu a nevyžaduje mnoho zkušeností.

Recept

Ingredience:

  • Hotové těsto
  • Jablka 4-6 ks.
  • Hnědý cukr 1/2 šálku
  • Mouka 2 polévkové lžíce
  • Citronová šťáva 1 polévková lžíce. l
  • Mletá skořice 1 hodina. l
  • Nové koření 1/2 lžičky
  • Sůl 1/4 lžičky
  • Vejce 1 ks.
  • Cukr

Příprava:

  1. Začněte předehřátím trouby na 200°C. To umožní, aby se pečivo rovnoměrně propékalo a vytvořilo lahodnou zlatavou kůrku.
  2. Ve velké míse smíchejte nakrájená jablka, hnědý cukr, mouku, citronovou šťávu, skořici, nové koření a sůl. Důkladně promíchejte, dokud není každý kousek jablka obalený voňavou směsí.
  3. Vychlazené těsto rozválíme a položíme na pečicí papír nebo pečící podložku, aby se hotová galetka snáze přenesla na plech.
  4. Do středu vyváleného těsta dejte jablečnou náplň, po okrajích nechte 5 cm.
  5. Plátky jablek můžete opatrně naskládat do kupy – při pečení se trochu propadnou.
  6. Okraje těsta přehneme přes náplň, vytvoříme lehké záhyby, které udrží šťávu.
  7. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, abyste vytvořili lahodný zlatavý odstín. Těsto posypte cukrem, který lehce křupne a zvýrazní chuť výpeku.
  8. Přemístěte galetku na spodní mřížku trouby. Pečeme 45-55 minut při 200°C.
  9. Hotová galette bude mít zlatavě hnědé okraje a jemnou karamelizovanou jablečnou náplň.
  10. Galette vyjměte z trouby a před krájením nechte zcela vychladnout. To umožní náplni „zatuhnout“ a vytvořit úhlednější prezentaci.

Poraďte:

  • Pro bohatší chuť použijte různé odrůdy jablek. Například kombinace kyselého a sladkého vytvoří dokonalou rovnováhu.
  • Pro extra chuť můžete do náplně přidat špetku muškátového oříšku nebo vanilkového cukru.

Na rozdíl od klasického koláče je galetka jednoduchý a rychlý pečený výrobek. Nevyžaduje pečlivé vyrovnání těsta ani speciální náčiní. Jeho „rustikální“ vzhled dodává kouzlo a náplň zůstává šťavnatá a aromatická.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: