Foto: z otevřených zdrojů
Na rozdíl od klasického koláče je galetka jednoduchý a rychlý pečený výrobek.
Vůně skořice, nového koření a sladké jablečné náplně učiní z této galetky skutečnou ozdobu vašeho stolu. Wyseguide sdílel recept na jablečnou galette – skvělou alternativu k tradičnímu koláči. Toto pečivo je jednoduché na přípravu a nevyžaduje mnoho zkušeností.
Recept
Ingredience:
- Hotové těsto
- Jablka 4-6 ks.
- Hnědý cukr 1/2 šálku
- Mouka 2 polévkové lžíce
- Citronová šťáva 1 polévková lžíce. l
- Mletá skořice 1 hodina. l
- Nové koření 1/2 lžičky
- Sůl 1/4 lžičky
- Vejce 1 ks.
- Cukr
Příprava:
- Začněte předehřátím trouby na 200°C. To umožní, aby se pečivo rovnoměrně propékalo a vytvořilo lahodnou zlatavou kůrku.
- Ve velké míse smíchejte nakrájená jablka, hnědý cukr, mouku, citronovou šťávu, skořici, nové koření a sůl. Důkladně promíchejte, dokud není každý kousek jablka obalený voňavou směsí.
- Vychlazené těsto rozválíme a položíme na pečicí papír nebo pečící podložku, aby se hotová galetka snáze přenesla na plech.
- Do středu vyváleného těsta dejte jablečnou náplň, po okrajích nechte 5 cm.
- Plátky jablek můžete opatrně naskládat do kupy – při pečení se trochu propadnou.
- Okraje těsta přehneme přes náplň, vytvoříme lehké záhyby, které udrží šťávu.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, abyste vytvořili lahodný zlatavý odstín. Těsto posypte cukrem, který lehce křupne a zvýrazní chuť výpeku.
- Přemístěte galetku na spodní mřížku trouby. Pečeme 45-55 minut při 200°C.
- Hotová galette bude mít zlatavě hnědé okraje a jemnou karamelizovanou jablečnou náplň.
- Galette vyjměte z trouby a před krájením nechte zcela vychladnout. To umožní náplni „zatuhnout“ a vytvořit úhlednější prezentaci.
Poraďte:
- Pro bohatší chuť použijte různé odrůdy jablek. Například kombinace kyselého a sladkého vytvoří dokonalou rovnováhu.
- Pro extra chuť můžete do náplně přidat špetku muškátového oříšku nebo vanilkového cukru.
Na rozdíl od klasického koláče je galetka jednoduchý a rychlý pečený výrobek. Nevyžaduje pečlivé vyrovnání těsta ani speciální náčiní. Jeho „rustikální“ vzhled dodává kouzlo a náplň zůstává šťavnatá a aromatická.