Foto: z otevřených zdrojů
Šproty byly kdysi považovány za pochoutku, ale nyní se prodávají v každém obchodě. A dá se z nich udělat skvělý salát.
Šproty jsou rod ryb z čeledi sleďovitých a speciální způsob konzervace malých uzených ryb v oleji. Předpokládá se, že tento produkt byl poprvé vyroben v Lotyšsku v roce 1890.
Dříve se šproty vyráběly pouze z baltských šprotů, ale nyní se vyrábějí také ze sardele, sleďů a dokonce i malých sleďů. Šproty se hodí k rýži, čerstvým rajčatům a okurkám, stejně jako vařeným bramborám, vejcím, sýru a tvarohu.
Originální uzená chuť šprotu dodá šmrnc vrstveným svátečním salátům. Zkuste uvařit „Shuba“ nebo „Mimosa“ se šproty. V Německu a pobaltských zemích se šproty často podávají s horkými vařenými bramborami nebo slanými plackami. Nebo si můžete udělat takový lahodný salát s taveným sýrem a šproty, píše Focus.
Salát se šproty a taveným sýrem
Ingredience:
- žampiony – 300 g;
- vejce – 4 ks;
- šproty v oleji – 190 g;
- tavený sýr – 150 g;
- majonéza – 100 g;
- jedna cibule;
- sůl.
Příprava:
- Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme a nastrouháme, položíme v tenké vrstvě na rovnou servírovací misku. Namažte majonézou.
- Šproty nakrájejte na malé kousky nebo je rozmačkejte vidličkou. Potřete druhou vrstvou, potřete tenkou vrstvou majonézy.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Smažte v zahřátém rostlinném oleji do zlatohnědé. Vychladnout, položit na šproty. Na stejné pánvi smažte houby, dochuťte solí a pepřem, vychladněte, položte na cibuli a nechte trochu na ozdobu. Namažte tenkou vrstvou majonézy.
- Nahoru položte sýr nastrouhaný na nejjemnějším struhadle. Ozdobte zbylými houbami. Salát necháme alespoň dvě hodiny uležet v lednici a podáváme.