Salát se šproty a taveným sýrem: recept na sváteční salát

Foto: z otevřených zdrojů

Šproty byly kdysi považovány za pochoutku, ale nyní se prodávají v každém obchodě. A dá se z nich udělat skvělý salát.

Šproty jsou rod ryb z čeledi sleďovitých a speciální způsob konzervace malých uzených ryb v oleji. Předpokládá se, že tento produkt byl poprvé vyroben v Lotyšsku v roce 1890.

Dříve se šproty vyráběly pouze z baltských šprotů, ale nyní se vyrábějí také ze sardele, sleďů a dokonce i malých sleďů. Šproty se hodí k rýži, čerstvým rajčatům a okurkám, stejně jako vařeným bramborám, vejcím, sýru a tvarohu.

Originální uzená chuť šprotu dodá šmrnc vrstveným svátečním salátům. Zkuste uvařit „Shuba“ nebo „Mimosa“ se šproty. V Německu a pobaltských zemích se šproty často podávají s horkými vařenými bramborami nebo slanými plackami. Nebo si můžete udělat takový lahodný salát s taveným sýrem a šproty, píše Focus.

Salát se šproty a taveným sýrem

Ingredience:

  • žampiony – 300 g;
  • vejce – 4 ks;
  • šproty v oleji – 190 g;
  • tavený sýr – 150 g;
  • majonéza – 100 g;
  • jedna cibule;
  • sůl.

Příprava:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme a nastrouháme, položíme v tenké vrstvě na rovnou servírovací misku. Namažte majonézou.
  2. Šproty nakrájejte na malé kousky nebo je rozmačkejte vidličkou. Potřete druhou vrstvou, potřete tenkou vrstvou majonézy.
  3. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Smažte v zahřátém rostlinném oleji do zlatohnědé. Vychladnout, položit na šproty. Na stejné pánvi smažte houby, dochuťte solí a pepřem, vychladněte, položte na cibuli a nechte trochu na ozdobu. Namažte tenkou vrstvou majonézy.
  4. Nahoru položte sýr nastrouhaný na nejjemnějším struhadle. Ozdobte zbylými houbami. Salát necháme alespoň dvě hodiny uležet v lednici a podáváme.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog – Mateřská škola B. Martinů

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: