Foto: z otevřených zdrojů
Podle odborníka je resveratrol přírodní polyfenol, sloučenina obsahující několik fenolických hydroxylových skupin
Životnost si můžete prodloužit pomocí zdravých přípravků obsahujících sloučeninu resveratrol. Může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a ovlivnit délku života. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazem na instagramovou stránku nutriční specialistky Anastasie Goloborodko.
Co je resveratrol
Resveratrol je podle odborníka přírodní polyfenol, sloučenina obsahující několik fenolických hydroxylových skupin. Syntetizovaný rostlinami jako ochranná reakce proti parazitům.
Známý pro svou přítomnost v tmavých odrůdách hroznů, přechází ve velkém množství do červeného vína.
Proč je to užitečné?
Zlepšuje kognitivní funkce
Sloučenina může zlepšit kognitivní funkce zvýšením cerebrálního oběhu. To může být způsobeno obnovením regulace závislé na acetylcholinu, která obnovuje interakci neuronů s mozkovými kapilárami.
Kromě toho má ochranný účinek proti neurodegenerativním změnám a může zpomalit duševní úpadek.
Snižuje srdeční onemocnění
Resveratrol pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění:
- inhibice agregace plaků na stěnách cév
- ochrana proteinových fragmentů během oxidace LDL
- útlum ischemicko-reperfuzního poškození myokardu
- snížení ventrikulární arytmie
Ovlivňuje délku života
Sloučenina aktivuje geny SIRT1 a SIRT2, které produkují proteiny odpovědné za prodloužení životnosti buněk a zpomalení zkracování telomer.
Působí protizánětlivě
Má silný protizánětlivý a antikarcinogenní účinek.
„Řada studií prokázala nádorové preventivní nebo nádorové redukční účinky nízkých dávek resveratrolu,“ uvádí zpráva.
Dávkování pro většinu doplňků s resveratrolem je 100-200 mg denně. Ne však více než 400 mg denně.
Jaké produkty obsahují
Odborník uvedl, že je obtížné získat denní potřebu resveratrolu z potravy. Chcete-li získat 100 mg, budete potřebovat následující množství produktů:
- červené víno – 100 ml
- růžové víno – 150-200 ml
- šumivé bílé víno – 250 ml
- červené hrozny – 100 g, bílé – 300 g
- arašídy a arašídové máslo – 100-200 g
- hořká čokoláda – 250 g
- pistácie – 1 kg
Tradičně se resveratrol používá při artritidě, bolestech žaludku, hepatitidě, zdraví kloubů, snižuje riziko osteoporózy u žen v menopauze, infekce močových cest, plísňová onemocnění nebo kožní záněty.
Má také antikarcinogenní, antivirové, neuroprotektivní, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, ale hlavní biologický potenciál resveratrolu souvisí s kardio ochranou.