Koupili jste máslo, ale nejste si jisti jeho kvalitou?
Proveďte jednoduchý test a zjistěte, zda žlutá kostka obsahuje nepřirozené složky nebo nežádoucí příměsi.
Stačí hodit kousek másla do nádoby s vařící vodou.
Poté sledujte, jak se produkt chová.
V horké kapalině se kvalitní máslo chová jinak než to nekvalitní.
Jednoduchý způsob ověření kvality másla
Nejprve vezměte hlubokou nádobu a nalijte do ní právě uvařenou vodu.
Poté odřízněte malý kousek z kostky másla.
Vhoďte tento kousek do vařící vody.
Rychlý vznik mastné skvrny na povrchu vody je velmi dobrým znamením. Svědčí o tom, že jste koupili přírodní máslo.
Pokud se však kousek másla neroztává, ale rozpadá, je to špatné znamení: pravděpodobně produkt obsahuje nekvalitní složky a nebezpečné příměsi.
Test másla nízkou teplotou
Existuje i „opačný“ způsob ověření kvality tohoto tučného produktu.
Vložte kostku másla do mrazáku. Po několika hodinách máslo vyjměte a pokuste se ho rozříznout.
Kvalitní zmrazené máslo se těžko krájí na rovné plátky. Pravděpodobně se vám podaří ho spíše rozlomit.